De schrijvers

Schrijvers in Sluis biedt verschillende schrijvers de gelegenheid om op een geheime residentie in de gemeente Sluis te verblijven. Door de ruimte voor rust en zeeën van tijd vinden zij in West Zeeuws-Vlaanderen volop inspiratie om te werken. Daarnaast verbinden zij zich met Sluis en delen hun ervaringen met het publiek. Het project werkt grensoverstijgend samen met buurtgemeenten aan beide kanten van de grens.

Schrijver in residentie:

oktober: Eelkje Christine Bosch

Eelkje Christine Bosch leest en schrijft en probeert zo in taal haar plek te vinden. (In haar zelfstandige boekhandel in Rotterdam ziet ze de mooiste literatuur en poëzie voorbij komen, soms intimideert haar dat. Ze schudt het af en schrijft verder.) Haar jeugdhelden Joke van Leeuwen en Ted van Lieshout blijven inspireren, maar ook Radna Fabias, Anne Vegter, Marije Langelaar en zoveel anderen lieten haar voelen wat taal kan doen: vangen wat niet anders uit te drukken is. Beeldend, analytisch, hoopvol tastend wil ze haar eigen stem daaraan toevoegen. Haar voorbeelden leerden haar dat taal in een eigen vorm gebogen kan worden, dat dat nodig is wanneer bestaande taal niet volstaat, en dat elk woord verschil kan maken. (Soms zet ze pen op papier en ontstaan er letterlijke beelden, en maakt ze haar wereld nog wat groter dan woorden.) In Sluis zal ze aan haar debuutbundel werken, waarin ze zoekt naar een lichaam in taal, naar woorden voor wat binnen en buiten wringt.

Website

oktober: Yentl van Stokkum

Yentl van Stokkum (1991) schrijft poëzie, proza en toneel. Ze studeerde af in Writing for Performance en werd geselecteerd voor het talentontwikkelingstraject Slow Writing Lab. Haar werk is te lezen op onder andere Samplekanon, Hard//hoofd, in de Tirade en de Volkskrant. Gedichten van haar hand werden opgenomen in de bundel Nyx door Uitgeverij Chaos. Yentl droeg o.a. voor op het Betweterfestival, Dichters in de Prinsentuin, het Nijmeegs Boekenfeest, Wintertuinfestival en Lowlands. In 2019 werd de door haar geschreven voorstelling Chimo zei Lila genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. Op dit moment werkt Yentl aan haar debuutbundel, deze zal in 2021 bij Hollands Diep verschijnen.

Yentl zit in het talentontwikkelstraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.  

Website

14 t/m 20 september: Teddy Tops

Teddy Tops: Schrijfster van journalistieke artikelen en proza. Maakt graag grote dingen ‘s levens tot kleine hebbelijke rode draadjes en trekt graag de kleine dingen flink uit proportie.

Heeft de schrijfstijl van een detective en de naam van een superheldin. Host en programmeert

Mensen Zeggen Dingen maandelijks in EKKO in Utrecht en elk kwartaal in Paradiso, Amsterdam. Schrijft voor o.a. de Dakhaas, Into the Great Wide Open, Theaterfestival Boulevard, Nieuwe Helden, e.d.

Website

5 t/m 18 september: Nineke Verhoofstad

Nineke Verhoofstad (1985) groeit op in een dorp aan de Waal. Laat dat achter zich voor een studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Haar afstudeerproject is o.a. een docu over haar grootmoeder. Een voorbode voor een fascinatie over de invloed van de vrouwenlijn: de familielijn van moeder op dochter. 
Sinds 2018 deelt ze op podia haar verhalen. Begin dit jaar verschijnt o.a. haar ‘Pamflet voor de geïrriteerde poes’ in de bloemlezing ‘Vrijspraak' (uitgeverij Proces Verbaal). Terugkerende thema’s gaan over vrouwelijkheid. Het gemak en ongemak. Om dit tegelijkertijd te koesteren en te eren. 
In 2019 doet ze een oproep tijdens het Mama Cash festival aan Van Dale (de uitgeverij) om het woord ‘voormoeder' in de volgende editie op te nemen. Waarom wel voorvader erin vermelden, maar geen voormoeder? Onze voormoeders inspireren om thema’s die onderbelicht zijn uit te lichten. Wat laat je los & wat neem je mee in dit leven? 'De Voormoeder' is niet voor niets de werktitel van het manuscript waar ze aan werkt. 

foto: Amal el Addouti

11 maart 2020: lezing Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968): schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt sinds zes jaar in Genua. Tot 2004 was hij als classicus (graecus) werkzaam aan de Universiteit van Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. Pfeijffers grote held is Lucebert. In 1998 won hij de C. Buddinghprijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man, die ook genomineerd was voor de VSB Poëzieprijs. In 2013 verscheen La Superba, een monument- in romanvorm - voor de stad Genua,...

19 februari 2020: Lezing Peter Buwalda

Peter Buwalda:  debuteerde in 2010 met Bonita Avenue. Het boek werd genomineerd voor twaalf literaire prijzen, waarvan hij er vijf won. De roman voerde de bestsellerlijsten aan, verkocht meer dan 350.000 exemplaren en werd wereldwijd vertaald en bejubeld. Zijn tweede roman, Otmars zonen, verscheen op 5 maart 2019.

februari 2020: Teddy Tops

Teddy Tops:  Schrijfster van journalistieke artikelen en proza. Maakt graag grote dingen ‘s levens tot kleine hebbelijke rode draadjes en trekt graag de kleine dingen flink uit proportie. Heeft de schrijfstijl van een detective en de naam van een superheldin. Host en programmeert Mensen Zeggen Dingen maandelijks in EKKO in Utrecht en elk kwartaal in Paradiso, Amsterdam. Schrijft voor o.a. de Dakhaas, Into the Great Wide Open, Theaterfestival Boulevard, Nieuwe Helden, e.d.

Website

januari 2020: Joost Oomen

Joost Oomen (1990) is dichter en schrijver. Hij publiceerde de poëziebundels Vliegenierswonden en De stort en maakte de vinylsingle Joost Oomen. Joost is een begenadigd performer en trad onder andere op bij Crossing Border, Lowlands en het Gedichtenbal. Hij programmeerde voor de festivals Dichters in de Prinsentuin en Explore the North. In 2016 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij zijn chapbook De zon als hij valt, een novelle over de reis die een jongen, een meisje, een oog en een pols afleggen om samen te zijn. Joost werd geselecteerd voor Connecting Emerging Literary Artists, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers uit zes Europese landen. In 2018 nam hij deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Momenteel werkt hij aan zijn debuutroman en aan een derde dichtbundel. In 2019 verschijnt zijn chapbook in vertaling bij de Italiaanse uitgeverij Tunué.

Website

23 oktober 2019: Lezing P.F. Thom├ęse

P.F. Thomése, Doetinchem (1958):  P.F. Thomése is een van de veelzijdigste schrijvers van ons taalgebied; romancier, essayist, polemist, verhalenverteller, ironicus en scherp cultuurcriticus: onverschrokken en trefzeker en altijd weer verrassend. Een taalvirtuoos in elk genre dat hij beoefent. Veelvuldig genomineerd en bekroond met onder meer de ako Literatuurprijs en de Bob den Uylprijs, en in meer dan twintig talen vertaald.

Een schrijver die de literaire pers overrompelt met zijn vunzig-vrolijke humor in de J. Kessels-romans als Het bamischandaal, zijn lyriek in Izak en het aangrijpende egodocument Schaduwkind, zijn verhaalkunst in Vladiwostok! en De weldoener, zijn belangstelling voor hoge en lage cultuur, politiek, popmuziek en voetbal, zijn tegendraadse stellingnames en veelstemmigheid in de essaybundel Nergensman, zijn fijnzinnig vakmanschap in de historische roman Het zesde bedrijf en de bundel Zuidland, zijn scherpe blik in het reisverhaal Grillroom Jeruzalem.

In zijn nieuwste roman, De onderwaterzwemmer, herneemt hij zijn belangrijkste thema´s en excelleert hij in een sensitief en meeslepend relaas over de onherstelbaarheid van verlies, schuld daarover en het plaatsvervangende gevoel zelf de afwezige te zijn.

Website

Oktober 2019: Thomas Heerma van Voss

Thomas ( Amsterdam, 1990):  studeerde Engels en Nederlands en schreef de romans 'De Allestafel' (2009), 'Stern' (2013) en de verhalenbundel 'De derde persoon' ( 2014). In 'Onzichtbare boeken' schetst hij een ontluisterend maar ook geestig portret van de moderne boekenwereld. In het non-fictie boek 'Plaatsvervangers' (2017) vertelt hij over zijn liefde voor muziek en met name de hiphop. Begin 2020 verschijnt zijn nieuwe roman Condities.

Hij publiceert interviews, verhalen en artikelen in o.m. De Groene Amsterdammer en op de digitale snelweg bij 'De Correspondent'.

oktober 2019: Elke Geurts

Elke Geurts (1973):  publiceerde de verhalenbundels Het besluit van Dola Korstjens (2008), Lastmens (2010) en Lastmens & andere verhalen (2015), en de veelgeprezen roman De weg naar zee (2013). Alle werden overladen met lof en genomineerd voor onder andere De Gouden Boekenuil, de BNG Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Ze is schrijfdocent aan o.a. Schrijversvakschool Amsterdam, en columniste en recensent buitenlandse fictie voor Trouw.

oktober 2019: Nikki Dekker

Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde in Tirade, De Gids, Versal MagazineDe Revisor, Deus Ex Machina en op De Optimist. Ze trad op tijdens onder andere Lowlands en Dichters in de Prinsentuin. In 2016 werd ze geselecteerd voor de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Haar radiodocumentaire De oppas en ik werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? kreeg een vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook een voorwerp dat nog leeft, een bundeling essays en gedichten over de systemen waarin wij allen vastzitten en hoe je daaruit kunt breken. Momenteel werkt ze aan een langer essay en nieuwe gedichten.

Website

maart 2019: Tim Notten

Tim Notten:  studeerde rechten, werkte in de informatietechnologie, als schrijfcoach en heeft een historie als journalist. Onderdelen van een carrière die we prominent terugvinden in zijn werk. Notten schrijft namelijk bijzonder prettig en is ter zake kundig.

Website

februari 2019: Iris van Vliet

Iris van Vliet studeerde in 2016 cum laude af in film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef haar masterscriptie over Mad Max: Fury Road en de complexiteit van genre en studeerde af met een onderzoek naar het proces van scenario-ontwikkeling. Na haar studie ging zij aan de slag als freelance scripteditor, onder andere voor productiehuis Topkapi Films. Ze werkte als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht (faculteit Media en Cultuurstudies), waar ze zich specialiseerde in digitale geletterdheid, audiovisuele middelen en het gebruik van digitale tools in het hoger onderwijs. Ze is tevens werkzaam als filmdocent: ze ontwikkelt en doceert o.a. cursussen voor Editio.nl en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

februari 2019: Manon Uphoff

Manon Uphoff studeerde Literatuurwetenschap en is een gelauwerd schrijver. Ze debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte en schreef sindsdien vele boeken, verhalenbundels, romans en novellen, die breed werden vertaald. Haar debuutverhaal werd opgenomen in The Penguin Books of Dutch Short Stories (samengesteld door Joost Zwagerman). De zoetheid van geweld is haar meest recente verhalenbundel. Voorjaar 2019 (maart) verschijnt van haar de roman Vallen is als Vliegen bij uitgeverij Querido. In 2014 verscheen haar essay De Blauwe Muze, over kijken naar films en televisieseries. Ze is tevens scriptschrijver en werkt op dit moment, samen met Iris van Vliet, voor Topkapi Films aan een (speel)filmscenario. Beiden werken vanuit hun gedeelde passie voor kijken momenteel ook samen aan een boek over de kunst van het kijken naar films en series en geven hierover een cursus bij het LHC in Utrecht.

januari 2019: Anne Lichthart, Annemarie de Gee en Koen Caris

Anne Lichthart (1977) studeerde in 2007 af aan the school of writing (HKU), in de richting dramaschrijven/scenario.                                                                                                              RADIO: Anne schrijft en regisseert hoorspelen. Zij bewerkte onder andere 'Het schervengericht' van Afth. Van der Heijden, (Hoorspelfabriek/NTR)'Tirza' van Arnon Grunberg (Hoorspelfabriek/BNN) en tien afleveringen van de 'Milleniumreeks' van Stieg Larsson. (Hoorspelfabriek/NTR). Zij regisseerde onder meer de absurde sketchshow Onderzeehond FM(3FM), de serie Pekelvlees (Hoorspelfabriek/ Joodse Omroep), De belofte van Pisa (Hoorspelfabriek/NTR) en De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween (Hoorspelfabriek/ BNN). Ook bezorgt ze elke maand een luistermagazine voor blinden en slechtzienden over hoorspel, radio en ander geluid. En was ze radioadviseur voor het Mediafonds.

Website