Eerstvolgende evenement                                                                                                                                                                          

15 juni opening tentoonstelling Ria de Lijser                                                                                                             16 juni koffieconcert Kwajr

                      

 

Evenementen

KOFFIECONCERTEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

16 juni 11.00 h Kwajr (een koor uit Groningen)

´Van Westerwolde tot Westerschelde -

Streektaalmuziek uit Noord en Zuid´

O.l.v. Merlijn Wackers

Muziek van Ede Staal, Hero Beukema, Marlene Bakker e.a.

Speciale gast: troubadour Adrie Oosterling

In deze tijd van globalisering is er een sterker wordende belangstelling voor lokale cultuur – die biedt houvast, en laat zien hoe het heden is geworteld in het verleden. De cultuur in één en hetzelfde land kan rijk en gevarieerd zijn, zelfs in een toch niet zo groot land als Nederland. Dit komt zeker naar voren in muziek met teksten in de streektaal.

Gemengd Koor Kwajr uit Groningen geeft een koffieconcert in Het Belfort met meer en minder bekende hedendaagse koorliederen van Groningse, Friese en Drentse tekstdichters en componisten. Alle stukken zijn geschreven in de taal van de regio.

Kwajr wordt gedirigeerd door Merlijn Wackers. Het koor bestaat al ruim 25 jaar, telt momenteel 22 zangers en zangeressen, en brengt afwisselend klassiek en lichter repertoire, vaak in een theatrale setting, en op speciale lokaties.

Kwajr wordt voor dit concert vergezeld door de troubadour Adrie Oosterling, die eveneens in zijn streektaal zingt, het Zeeuws.

De noordelijke liederen zijn van o.m. Ede Staal –de bekendste Groninger zanger, Hero Beukema, en Kwajr´s huiscomponist Mark de Vries. Speciaal voor de gelegenheid is in samenspraak met Marlene Bakker een koorarrangement gemaakt van haar lied Waarkhanden. Marlene Bakker is een van de meest getalenteerde nieuwkomers in de Groningstalige muziek, die een nieuwe richting aan streektaalmuziek geeft, en een jonger publiek wil bereiken.

sites.google.com/site/kwajringroningen/

15 sept. 11.00 h Tjamke Roelofs & co (viool en piano)

20 okt. 11.00 h Ragazze kwartet (4 dames op viool, altviool en cello)

17 nov. 11.00 h Brisk (fluitkwartet)

EXPOSITIES IN DE RAADSKELDER  (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

12 juni t/m 17 aug.: Ria de Lijser, schilderijen en aquarellen, opening 15 juni

Zaterdag 15 juni 14.30 - 16.00 uur Opening  (gratis entree raadskelder)

Zaterdag 20 juli 14.00 - 16.00 uur Groet & ontmoet Ria de Lijser (gratis entree raadskelder)

Ria de Lijser kunsthistorica en beeldend kunstenares afkomstig uit Zeeuwsch-Vlaanderen /Cadzand (1952) en sinds aantal jaren weer terug in de Zeeuwse Patria, vanaf vorig jaar juist over de grens omgeving Brugse Ommeland waar zij woont en haar atelier heeft. Opgeleid aan de Gerrit Rietveld Akademie Amsterdam 1972-75 en Ecole des Beaux Arts Genève 1975-1979 Diplôme Peinture, waarna in fases nog een studie Kunstgeschiedenis volgde aan de Vrije Universiteit Amsterdam Masters degree in 1999. Haar schilderijen zijn in een abstract-expressionistische stijl met geometrische vormen als vierkanten en rechthoeken. Ook kruizen zijn veel voorkomende elementen in de compositie, zij vertegenwoordigen een symboliek, verwijzen zowel naar het christendom als oosterse filosofieën en andere connotaties (algebraïsch teken, mens symbool, de dood, het lijden, oudste symbool ter wereld 30.000 v Chr).

Associaties met landschappen in diverse gebieden of filosofische concepten, composities in alternerend geprononceerde kalligrafische verfstreken, transparante lagen en structuren met soms vrij dikke verflagen, krassen, kwaststreken en paletmes , mixed media als zand/stro/draad en papier toegevoegd in de compositie zijn kenmerkend.. Kleur is een belangrijk aspect in de schilderijen, de diverse kleurencombinaties suggereren /accentueren het concept idee/de associaties met een landschap of filosofisch idee. Thematiek van de landschappen/zeegezichten of filosofische onderwerpen aan natuur/cultuur refererend zijn haar inspiratiebron, de Vanitas symboliek en zenboeddhisme, West meets East.

ZWIN Vier Jaargetijden Vierluik 2015 of ZWIN Metamorfosen 2016 en 2019 hebben als inspiratiebron natuurlijk Zeeland en wel de nabije omgeving hier van het ZWIN als historisch natuur/cultuurgebied. Luctor et Emergo verwijst eveneens naar Zeeland (Wapen).

De techniek is meestal olieverf op linnen, acryl en mixed media in diverse formaten, grote dan wel kleinere afmetingen. Ook aquarellen als techniek terugkerend de laatste tijd tot een realistisch landschap/stilleven op reis/dan wel in de directe omgeving op Aquarel Papier Canson /Arches of Cardinal, waarvan hier een serie geëxposeerd. “De tijd schildert, het leven is de verf en hij is maar een opdrogend penseelstreek op één van de doeken, die door de tijd worden opgezet” (Joseph Brodsky).

Ria de Lijser Kunsthistorica & Beeldend Kunstenares www.riadelijser.be 

De expositie is onderdeel van museum het Belfort, zie entreeprijzen 

 

VIER JAARGETIJDEN ZWIN VIERLUIK/LENTE/RIADELIJSER

 

21 aug. t/m 26 okt.: Jong talent, Bart Kok en Klaas Jonkman, schilderijen, opening 24 augustus

30 okt. t/m 04 jan. '20: Vaste voet in Vlaanderen, opening 02 november

08 jan. '20 t/m 04 mrt. '20: drie vrienden

 

LEZINGEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

13 juli: Symposium over nationaal en internationaal bekende Zeeuws-Vlaamse iconen

27 september 20.00 h: lezing 'Waar komen onze woorden vandaan?'

16 oktober 20.00 h: lezing Geert Mak

13 december 20.00 h: Jos Meersmans met 'Beethoven, de grote geweldenaar'

SCHRIJVERS IN RESIDENTIE

Beiaardconcerten

Iedere zondag  t/m 02-06-2019 bespeelt stadsbeiaardier Piet Hamelink van 15.30 tot 16.30 h het Carillon van het Belfort

Iedere zondag  vanaf 06-07-2019 bespeelt stadsbeiaardier Piet Hamelink van 15.30 tot 16.30 h het Carillon van het Belfort

14 juli: concert gastbeiaardier David van der Vlies (beiaardier Veere)

21 juli: concert gastbeiaardier Wim Berteloot (beiaardier Brugge)

28 juli: concert gastbeiaardier Frank Steijns (beiaardier Maastricht)

4 augustus: concert gastbeiaardier Piet Hamelink (beiaardier Sluis)

11 augustus: concert gastbeiaardier Lode Schijnkel (beiaardier Oudenaarde)

01 november: bevrijdingsconcert door stadsbeiaardier Piet Hamelink

26 december: Kerstconcert door stadsbeiaardier Piet Hamelink