Eerstvolgende evenement                                                                                                                                                                          

13 april groet & ontmoet Han ter Keurs                                                                                                              18 april Vrijheidscollege door Ronald Giphart

                      

 

Evenementen

KOFFIECONCERTEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

21 apr. 11.00 h Bocca Bella (5 zingende dames uit Brabant)

19 mei 11.00 h Marie van Luyk (zang + piano)

23 juni 11.00 h Kwajr (een koor uit Groningen)

15 sept. 11.00 h Tjamke Roelofs & co (viool en piano)

20 okt. 11.00 h Ragazze kwartet (4 dames op viool, altviool en cello)

17 nov. 11.00 h Brisk (fluitkwartet)

EXPOSITIES IN DE RAADSKELDER  (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

03 apr. t/m 8 juni: Han ter Keurs, schilderijen, opening 6 april, Groet & ontmoet 13 april en 18 mei

Expositie Ruimte van Land, Boom en Wand

Opening zaterdag 6 april 14.30 uur

Ontmoet & Groet de Kunstenaar  op 13 april en 18 mei van 14.00-16.00 uur

Beeldend Kunstenaar Han ter Keurs (1941)  is opgeleid aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten KABK te Den Haag van 1958-1963,  hij exposeert zijn werken in de Raadskelder van het Belfort Sluis van 6 april t/m 8 juni 2019, voornamelijk een 35tal schilderijen en tekeningen.

Han  woont al geruime tijd in Zeeuwsch-Vlaanderen,  waar hij in Biervliet zijn atelier heeft.

Zijn thematiek/inspiratiebron  is vooral het (zeeuwse) landschap, welke hij uitbeeld met minimale middelen . Horizontalen en verticalen domineren zijn composities, kleuren als groen en rood /geel in  banen aangebracht en grafische lijnen komen veelvuldig in zijn werken voor.

Drie hoofdthema’s zijn Land/Boom/Wand.

Het Land als een open Ruimte, de Boom als een gestalte en de Wand als omsloten Ruimte. Patronen, kleuren, lijnen en structuren vormen de elementen in de serie Land. De serie Wand is ontstaan uit studies naar  maquettes van kamers., resulterend in een serie tekeningen en schilderijen.

De Boom is een dominant element in de Ruimte, als zelfstandig element  maar daarvan afhankelijk.

Hans schilderijen/ tekeningen/installaties en ruimtelijke objecten refereren alle aan beleving en uitbeelding van de ruimte.

Vrij entree tijdens opening en groet & ontmoet

12 juni t/m 17 aug.: Ria de Lijser, schilderijen en aquarellen, opening 15 juni

21 aug. t/m 26 okt.: Jong talent, opening 24 augustus

30 okt. t/m 04 jan. '20: Vaste voet in Vlaanderen, opening 02 november

08 jan. '20 t/m 04 mrt. '20: drie vrienden

 

LEZINGEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

18 april 19.30 h Vrijheidscollege door Ronald Giphart

Over de Vrijheidscolleges

De Stichting Johan Hendrik van Dale, het Bevrijdingsfestival Zeeland, Vrijheidscolleges, de gemeente Sluis en de Provincie Zeeland organiseren op 18 april aanstaande het eerste Vrijheidscollege in het Belfort van Sluis. Het Vrijheidscollege maakt deel uit van het herdenkingsjaar 75 jaar Slag om de Schelde.

Het eerste Vrijheidscollege in het Belfort te Sluis wordt op 18 april gegeven door de bekende schrijver Ronald Giphart.

In het college deelt de spreker zijn verhaal over vrijheid. Onder meer vraagt hij bijzondere aandacht voor het even gevaarlijke als moedige studentenverzet in de Tweede Wereldoorlog. Enerzijds pasten studenten en professoren zich aan het Duitse regime aan. Anderzijds organiseerden studenten ook verzetsdaden. Een van hen was Frits Iordens die de levens van geallieerde piloten en meer dan 400 Joodse kinderen redde.    

Verleden en heden worden in het college aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen hiervoor zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, en vrijwaring van gebrek en van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.

Na de pauze gaat Ronald Giphart in gesprek met zijn collega Marron Das, die op dat moment schrijver in residentie in Sluis is. Zij is weliswaar minder bekend, maar heeft een even heldere opvatting over het onderwerp. Een boeiende wisselwerking tussen twee schrijvers (en de zaal) over de betekenis van vrijheid en de strijd tegen onvrijheid.

Over Ronald Giphart

Schrijver Ronald Giphart debuteerde met zijn bekende roman ‘Ik ook van jou’ (1992). Zijn boeken ‘Ik ook van jou’, ‘Phileine zegt sorry’ en ‘Ik omhels je met duizend armen’ werden ook verfilmd. Daarnaast is hij regelmatig op het podium te vinden. Hij heeft, onder andere met Bart Chabot, in verschillende Nederlandse theaters gestaan. Giphart gaat graag culinaire en literaire experimenten aan. Zo schreef hij in 2017 een stuk tekst samen met een robot met daarin de onheilspellende zin: “Gaan wij Aardlingen in vrijheid de tweeëntwintigste eeuw halen?”

Over Marron Das

Marron Das schrijft proza, toneel en scenario. In 2015 studeerde ze af aan de schrijfopleiding in Utrecht. Daar woont ze ook. Vorig jaar stond ze als nieuw talent op het Debutantenbal, waar ze o.a. Shortreads vertegenwoordigde – een platform voor veelbelovende schrijvers met korte verhalen rond de actualiteit. Het liefst schrijft Marron Das over klein menselijk leed, personages die vechten tegen zichzelf en de bierkaai, vrijwel nooit overleven ze allemaal. “Onderwerpen als oorlogen, crises en rampen zijn mij te groot. Ik word er onzeker van.” Ook nieuwsgierig  hoe ze vanuit die houding tegenover het verhaal van Ronald Giphart staat? Kom naar het Vrijheidscollege op 18 april.

Afbeeldingsresultaat voor marron das

Programma

19.30 uur            Inloop

20.00 uur            Welkomstwoord door gastvrouw, mw. Soan Lan Ie

                              Vrijheidscollege Ronald Giphart

20.50 uur            Pauze

21.10 uur            Schrijfster Marron Das in gesprek met schrijver Ronald Giphart over diens Vrijheidscollege

21.40 uur            Afsluiting en einde

                               Aansluitend receptie

Praktische informatie

Wanneer:      donderdag 18 april 2019,  19.30 – 21.30 uur (inloop 19.00 uur)

Waar:           Belfort, Grote Markt 1 te Sluis

Toegang:      gratis, vooraf aanmelden via:

VVV inspiratiepunt Sluis, sluis@vvvzeeland.nl, 0117-461700

of : https://www.eventbrite.nl/e/tickets-vrijheidscollege-sluis-ronald-giphart-56558731689

Informatie: Gemeente Sluis, 0117-457000

11 mei 14.00 h Tweede Johan Hendrik van Dale dictee

Een beetje taalstad heeft een dictee. En Sluis is niet zo maar een taalstad, Sluis is de stad van Johan Hendrik van Dale. Daarom werd vorig jaar op zaterdag 7 april het eerste Johan Hendrik van Daledictee gehouden in de historische raadszaal van het Belfort in Sluis. Een groot succes, met liefhebbers en specialisten. Het aantal deelnemende kinderen was echter beperkt (maar ook hun dictee was leuk).

Vanwege het succes wordt dit jaar het Tweede Johan Hendrik van Daledictee georganiseerd. Dit jaar zelfs twee keer: op 11 mei voor volwassenen (vanaf 13 jaar) en op 8 november voor junioren (tot 13 jaar). Johan Hendrik van Dale zal in eigen persoon bij beide dictees aanwezig zijn, hij gaat zelfs langs de scholen!

Eerst dus 11 mei. De organisatie ligt in handen van enkele dicteeliefhebbers, de Stichting Johan Hendrik van Dale en de gemeente Sluis. Het dictee wordt opnieuw geschreven door dicteedeskundige Rein Leentfaar. Het staat in het teken van vrijheid en sluit aan op het herdenkingsjaar 75 jaar Slag om de Schelde. Het dictee wordt voorgelezen door wethouder Jack Werkman. Door deelname maakt u kans op een mooie prijs.

Categorieën
Het dictee is ingedeeld in drie categorieën, oplopend in aantal invulwoorden en moeilijkheidsgraad :

  1. Beginners (50 invulwoorden, goed te doen…)

  2. Liefhebbers (70 invulwoorden, te doen…)

  3. Specialisten (100 invulwoorden, niet te doen….)

Iedere groep krijgt zijn eigen alinea's, maar het is wel één doorlopend verhaal.

Programma
Het dictee vindt plaats op zaterdag 11 mei vanaf 14.00 (zaal open om 13.30 uur). Daarna worden de dictees onderling gecorrigeerd en vervolgens nog gecontroleerd door een deskundige jury. Vervolgens is er een feestelijke prijsuitreiking, zo rond 16.30 uur. Vooraf, tijdens de jurering en na afloop worden de deelnemers voorzien van een hapje en een drankje.

Deelname en prijzen
De deelname is gratis. Er zijn voor elke categorie een eerste, tweede en derde prijs. Voor elke deelnemer is er bovendien een aanmoedigingsprijs. Het aantal plaatsen is beperkt; schrijft u zich dus snel in!

Informatie en inschrijven
Verdere informatie en inschrijving vóór 1 mei 2019 via e-mail: awilleboordse@gemeentesluis.nl. Na de inschrijving krijgt u een bevestiging van deelname en verdere aanwijzingen.
  

15 mei 20.00 h: lezing Frank Westerman

Frank Westerman (1964) is schrijver. Hij studeerde Tropische Landbouw in Wageningen en werkte in de jaren negentig als correspondent voor de Volkskrant (standplaats Belgrado) en NRC Handelsblad (Moskou). In 1999 brak hij door met zijn boek De graanrepubliek (1999) dat momenteel zijn 30ste druk beleeft. Zijn literaire werk, waaronder El Negro en ik, Ararat, Stikvallei en het recente, dubbelbekroonde Een woord een woord, verschijnen in meer dan vijftien talen.

'Wij, de mens', 10e boek Frank Westerman

Allemaal slaan we verwoed met onze staart op het water, maar anders dan de walvis menen wij mensen dat ons spetteren ertoe doet.

September 2003. In een grot op Flores, Indonesië, komt een fossiele oermens bloot te liggen van amper een meter hoog. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, olifanten zo klein als pony’s en reuzenooievaars van 1 meter 80. Wat zegt deze spiegelwereld over wie we zijn en waar we vandaan komen? En als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid?


foto: Lionne Hietberg

13 juli: Symposium over nationaal en internationaal bekende Zeeuws-Vlaamse iconen

27 september 20.00 h: lezing 'Waar komen onze woorden vandaan?'

16 oktober 20.00 h: lezing Geert Mak

13 december 20.00 h: Jos Meersmans met 'Beethoven, de grote geweldenaar'

SCHRIJVERS IN RESIDENTIE

maart: Tim Notten

april: Maron Das

Beiaardconcerten

Iedere zondag bespeelt stadsbeiaardier Piet Hamelink van 15.30 tot 16.30 h het Carillon van het Belfort

14 juli: concert gastbeiaardier David van der Vlies (beiaardier Veere)

21 juli: concert gastbeiaardier Wim Berteloot (beiaardier Brugge)

28 juli: concert gastbeiaardier Frank Steijns (beiaardier Maastricht)

4 augustus: concert gastbeiaardier Piet Hamelink (beiaardier Sluis)

11 augustus: concert gastbeiaardier Lode Schijnkel (beiaardier Oudenaarde)

01 november: bevrijdingsconcert door stadsbeiaardier Piet Hamelink

26 december: Kerstconcert door stadsbeiaardier Piet Hamelink