Het Belfort

In het gezellige centrum van het Zeeuws-Vlaamse koopstadje Sluis staat het Belfort, het enige belfort van Nederland.Het Belfort van Sluis werd gebouwd in de 14e-15e eeuw. Een belfort is in oorsprong een middeleeuwse, Vlaamse toren met klokken die werden geluid bij belangrijke gebeurtenissen, zoals een brand, de nadering van een vijandelijk leger of de afkondiging van een wet. Later duidde men er het stadhuis mee aan waar de belforttoren deel van uitmaakte. Een belfort was (en is) het toonbeeld van stedelijke trots, prestige en gezag.

Tegenwoordig doet het dienst als museum en expositieruimte. Er zijn films te zien, interactieve presentaties, pronkzalen, quizkamer, tentoonstellingen, speurtocht, torenbeklimming. Kortom: veel te zien, te horen en te beleven!

Wereldrecord op fiets uit 1839 gebroken

zondag 16 juni 2019

Wereldrecord op fiets uit 1839 gebroken, 'hij gaat zijn billetjes wel voelen'

Een dikke dertien kilometer fietsen in een uur tijd, én toch een wereldduurrecord. Toon Duyck uit het Vlaamse Assebroek fietste vandaag van het Vlaamse Sint Kruis naar Sluis op een Macmillan-fiets. Dat was in 1839 de eerste fiets met pedalen.

Moeilijk was het niet om dat wereldrecord te breken. Duyck: "Van deze fiets stond het wereldrecord op nul, dus ik heb het serieus gebroken!" Duyck doet al jaren onderzoek naar de fiets en staat daarom bekend als Le Professeur Velo. Behalve Duyck kwamen er vanmiddag nog zo'n twintig fietsen uit lang vervlogen tijden naar Sluis.

Duyck had een goede reden om juist deze fiets uit te kiezen voor zijn recordpoging. "Ik wilde bewijzen dat we met deze fiets wel degelijk konden rijden. Want in alle geschiedenisboeken staat dat deze fiets onberijdbaar en onbestuurbaar is." Hij lacht: "Wel, ik prijs me gelukkig dat ik zonder zwemvest levend in Sluis gearriveerd ben."

Het eerste internationale fietspad ligt tussen...

Sluis was geen willekeurig gekozen eindbestemming. Het fietspad tussen Sluis en Brugge was het eerste internationale fietspad van de BeNeLux. Duyck: "Volgend jaar vieren we 135 jaar internationaal fietspad. In 1885 reden de eerste hoge bi's (groot wiel, klein achterwiel) op het fietspad tussen Brugge en Sluis."

De groep trekt veel bekijks. "Hij gaat zijn billetjes vanavond wel voelen", Wim Eggermont van de middenstandsvereniging in Sluis lacht. "Dertien kilometer fietsen op houten wielen met ijzerbeslag."

« Terug

Volg ons op Facebook

Laatste nieuws

Bekijk video: Eelkje Christine Bosch leest voor uit eigen werk

ECB_Sluis_kjazbecdinsdag 27 oktober 2020 Eelkje Christine Bosch leest voor uit eigen werk Bekijk video hier: https://www.facebook.com/403785099722528/videos/356551669003659 Eelkje Christine Bosch leest en schrijft en probeert zo in taal ... lees verder

Bekijk video: gedichtenbundel Yentl van Stokkum

YentlvanStokkum-3400-684x1024maandag 19 oktober 2020 Yentl van Stokkum draagt een stuk voor uit haar nieuwe dichtbundel lees verder

Nieuwsbrief