Museum Het Belfort

Het Belfort is de plaats waar vele elementen samenkomen: het bestuur van de gemeente Sluis zetelt in de raadzaal, maar ook huwelijksvoltrekkingen, concerten, lezingen, geschiedenisvertellingen en moderne beeldende kunst bieden de inwoners van Sluis en de vele bezoekers een bijzondere en rijke ervaring.

Het Belfort zet als het ware de deuren gastvrij voor u open!

Via het VVV inspiratiepunt maakt u uw entree in het museum, en bezoekt u de verschillende etages.

Raadskelder - Belfort Sluis

De Raadskelder

De Raadskelder, het onderste en oudste deel van het Belfort is de raadskelder waar historische en kunsttentoonstellingen te zien zijn. In een hoek bevindt zich de oude gevangenis met een echte pijnbank en een (nieuwe) gevangene.

Raadzaal-Belfort-Sluis-600x450

De Raadzaal

De Raadzaal, de historische raadzaal is de mooiste zaal van het Belfort. Ze is versierd met wapenschilden en balkdecoraties en is verder ‘aangekleed’ met schilderijen uit de 17e en 18e eeuw, middeleeuwse voorwerpen en een indrukwekkend, uitbundig gedecoreerd vierschaarhek uit de 18e eeuw.

Burgemeesterskamer-Belfort-Sluis-600x450

De Burgemeesterskamer

De Burgemeesterskamer, de burgemeesterskamer is eveneens een kostbaar versierde pronkzaal, met weelderig goudlerenbehang en Sluise portret- en stadsschilderijen uit de afgelopen twee eeuwen. Bovendien staat er fraai Vlaams en Zeeuws meubilair uit de 17e-19e eeuw.

Stadsgeschiedenis

Stadsgeschiedenis, Sluis ontstond op het einde van de 13e eeuw. Vooral in de tijd van de Bourgondische hertogen was het een belangrijke internationale havenstad. In de 17e en 18e eeuw was Sluis een van de voornaamste vestingsteden van Nederland. Tegenwoordig is het een druk bezochte en populaire toeristenstad. Op de tweede verdieping wordt de veelbewogen geschiedenis van Sluis op een aanstekelijke en interactieve manier gepresenteerd met films, kijkspel, voorwerpen en veel afbeeldingen. Ook kunt u er een vrolijke en leerrijke quiz spelen over Sluis en zijn Belfort.

Van dale en taal

Van dale en taal, op de derde verdieping kruipt u in de huis van de beroemdste Sluizenaar; de schoolmeester en stadsarchivaris Johan Hendrik van Dale. Hij is in Sluis geboren, woonde en werkte er en is er gestorven. U hoort over en beleeft zijn (korte) persoonlijke leven, zijn vele werkzaamheden en zijn betekenis voor de taal. U komt er spelenderwijs allerlei feiten en feitjes te weten over woorden, taal en dialecten.

De Belforttoren

De Belforttoren, Stelt u zichzelf eens als middeleeuwse torenwachter voor: u loopt de wenteltrap op naar de top van de toren. Let op! Onderweg ziet u de ‘held van Sluis’ staan, namelijk de klokkenman Jantje van Sluis. Hij redde Sluis van een Spaanse aanval. Eenmaal boven, heeft u een prachtig uitzicht over Sluis en het West-Zeeuws-Vlaamse platteland.