AFGELAST: Expositie Ganzenwijn

Sluis

  • Beeldende kunst
  • Binnen
  • Cultureel

Beschrijving

Van 16 september tot en met 15 november 2020 is in het Belfort in Sluis een expositie te bezichtigen genaamd Ganzenwijn. 

Ganzenwijn is het resultaat van de samenwerking tussen vier jonge kunstenaars: Evi Hogervorst, Fleur Jakobs, Iris van den Bersselaar en Evelien van der Peijl. In een verrassend en veelzijdig geheel belichten zij, ieder op een eigen manier, hun liefde, ontzag en angst voor het thema van deze expositie: water. Een thema dat hen verbindt met elkaar én met de provincie Zeeland: aan alle kanten omgeven door water. 

Illustrator Evi Hogervorst maakt illustraties met een grafisch randje. Ze laat zich in haar werk inspireren door zowel maatschappelijke als persoonlijke onderwerpen. Haar stijl is te herkennen aan strakke gekleurde vlakken in combinatie met een losse lijnvoering. 

Voor de expositie in Sluis is Evi teruggegaan naar haar vroegste herinneringen aan water, die haar ambivalente houding rondom het thema verklaren. Haar illustraties heeft zij getekend zonder referentie, vanuit de gedachten die zij had als kind, en wat daarvan nu nog over is. Door zich niet te laten belemmeren door de realiteit, heeft ze haar herinnering in de puurste vorm op papier kunnen zetten. De serie van illustraties vormt een contrast met de bijbehorende tekst: een gedicht over haar grimmigere herinneringen aan water. 

Fleur Jakobs is een poëtisch fotograaf met een voorliefde voor onderwerpen rondom natuur en milieu. Ze observeert en legt vast, op een heel eigen manier, hoe de wereld om ons heen verandert door het toedoen van de mens. Hiermee probeert ze zonder te oordelen een natuurlijk schoonheid te vinden. 

Voor Fleur is water hét symbool voor de directe gevolgen van de klimaatcrisis in Nederland. Mensen zijn heel goed in het verzachten van dingen die zij niet kunnen bevatten: “De zeespiegel stijgt heus niet, want ik heb nog steeds droge voeten.” Dit collectieve sussen van de onrust en de angst die mensen voelen is een rode draad in Fleurs project. In een combinatie van fotografie en teksten suggereert ze dat het beter zou zijn als de mens er niet meer is. Niet voor de mens, wel voor de rest van de wereld. Haar teksten en beelden sussen: "het is al goed, verdwijn maar”, terwijl de schoonheid van het geheel een zachte wanhoop uitdrukt. 

Iris van den Bersselaar is een poëtische illustrator. In haar werk haalt ze vaak universele onderwerpen aan als angst, dood en liefde. Voor de expositie Ganzenwijn heeft ze water als uitgangspunt genomen om haar jeugdherinneringen te verbeelden. In haar project belicht zij de angst voor water. De realistische angst en de bedachte angst: beide algemeen herkenbaar en invoelbaar. In beelden en teksten geeft ze de conversatie weer tussen de volwassene en het kind. Ze nodigt de bezoeker uit in het hoofd van een klein bang meisje, om te laten zien hoe zij de boze, ogenschijnlijk alledaagse buitenwereld ervaart. 

Het werk van grafisch ontwerper Evelien van der Peijl is strak en speels tegelijk. Ze houdt van grote grafische uitingen met felle kleuren en ze experimenteert graag met typografie en illustratie. De thema’s van haar werk variëren van maatschappelijke onderwerpen tot haar eigen bewogen familiegeschiedenis. 

Evelien heeft een rijk Zeeuws familieverleden. Dijkdoorbraken, oorlogen en de watersnoodramp hebben haar familie niet uit Zeeland kunnen verjagen. Nieuwsgierig naar de drijfveren van haar familie om zo dicht bij het altijd dreigende water te blijven wonen, ging ze op zoek naar hun oorsprong en hun verhalen. Wat maakte Zeeland zo aantrekkelijk voor haar familie? Hoe was het om te leven naast het water? En wat voor effect heeft haar familiegeschiedenis gehad op haar eigen ideeën over dit ingepolderde land? Dit zijn vragen die zij zich stelde tijdens haar onderzoek naar haar familiegeschiedenis. Geïnspireerd door familieschilden uit de Middeleeuwen probeerde ze haar onderzoek te bevatten in een serie van vlaggen waarin beide families een plek kregen. 

Ganzenwijn is een samenwerking tussen vier kunstenaars die elkaar hebben leren kennen tijdens hun studie aan AKV St. Joost in Breda. In 2019 zijn ze alle vier afgestudeerd en begonnen aan een eigen carrière als illustrator, fotograaf en grafisch ontwerper. 

De tentoonstelling is onderdeel van museum het Belfort. U betaalt dan ook de entreeprijs voor het museum.Voor prijzen en openingstijden zie: www.belfortsluis.nl.

Contact

Lokatie adres

AFGELAST: Expositie Ganzenwijn

Organisatie

Stichting Johan Hendrik van Dale

Omgeving

Kenmerken

Algemeen

  • Binnen
  • Cultureel
  • Beeldende kunst
Regionaal

Voorwaarden

  • Kaarten verkrijgbaar bij de VVV

Toegankelijkheid

Ja