Opening tentoonstelling: "Niet meer zwijgen."

Vandaag Sluis

  • Binnen
  • Cultureel

Beschrijving

Opening van de tentoonstelling: “Niet meer zwijgen.
Joodse inwoners, vluchtelingen en onderduikers in West-Zeeuws-Vlaanderen”
Op zaterdag 25 januari 2020 in de raadszaal van het Belfort, Groote Markt 1, 4524 CD Sluis.

U kunt zich hiervoor aanmelden via awilleboordse@gemeentesluis.nl of 0117-457134. Bij voorkeur vóór woensdag 22 januari 2020

75 jaar bevrijding van Auschwitz
Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. 75 jaar later wordt rond dit tijdstip in heel Europa stilgestaan bij het lot van de Joden, Roma, Sinti en andere vervolgde minderheden door de nazi’s. In het Belfort te Sluis wordt naar aanleiding daarvan het lot herdacht van de Joodse inwoners, vluchtelingen en onderduikers in West-Zeeuws-Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lange tijd was over hen weinig bekend en konden wij over hen niet anders dan zwijgen. Recent onderzoek heeft echter nieuwe gegevens over hen aan het licht gebracht. We hoeven over hen daarom niet meer stil te zijn, maar kunnen hun namen en verhalen opnieuw vertellen.

Joodse inwoners en onderduikers
Er zijn twee Joodse personen bekend die in West-Zeeuws-Vlaanderen geboren zijn en die gestorven zijn in de vernietigingskampen van Auschwitz en Sobibor, Rosa Muller en Sonja Adler. Ook waren tijdens de oorlog enkele Joden ondergedoken in West-Zeeuws-Vlaanderen. Veel over hen is helaas niet bekend.

Joodse vluchtelingen
In Sluis wonen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog een wisselend aantal van 300-400 Joodse vluchtelingen, afkomstig uit Duitsland en Oostenrijk. Zij zijn opgegroeid in een gemengd Joods-christelijke omgeving, maar worden volgens de Duitse rassenwetten toch beschouwd als Joden. Andere, “voljoodse” vluchtelingen bekeren zich in Sluis en hopen zo bescherming te krijgen.
De protestantse vluchtelingen worden ondergebracht in een pensionaat, de katholieken in een klooster. Ze mengen zich onder de Sluizenaars, waarbij soms spanningen ontstaan. De kinderen gaan naar de christelijke basisschool in Sluis. Muziekvereniging Apollo vindt haar dirigent onder de vluchtelingen. De Korenbeurs wordt de stamkroeg van de vluchtelingen.
In mei 1940 worden de vluchtelingen ingehaald door de oorlog. Van de meesten is het lot niet bekend. Van degenen wier lot bekend is weten we dat ze dat ze óf de oorlog overleefden, of omkwamen in de kampen van Westerbork, Auschwitz en Sobibor.


Programma
14.00 uur Zaal open

14.30 uur Begin programma met de volgende bijdragen:

-Welkomstwoord
-Vluchtelingen in West-Zeeuws-Vlaanderen, rede door burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis
-Drie Duitse liederen uit de tijd van de jaren dertig door Ensemble Levantino
-Ongewenste vreemdelingen, film van Yael Koren (Andere Tijden NTR)
-Drie Jiddische liederen door Ensemble Levantino
-Joodse inwoners, vluchtelingen en onderduikers in West-Zeeuws-Vlaanderen, voordracht door Arco Willeboordse, conservator van het Belfort Sluis
-Drie Jiddische liederen door Ensemble Levantino

15.45 uur Afsluiting, gelegenheid tot bezichtiging tentoonstelling en receptie

Gastheer: Wim Eggermont

Contact

Lokatie adres

Opening tentoonstelling: "Niet meer zwijgen."

Omgeving

Kenmerken

Algemeen

  • Binnen
  • Cultureel
Regionaal
Openingstijden
Geldig op 25-01-20
zaterdag14:00 - 16:00

Tarieven

Algemene prijsinformatie

U kunt zich hiervoor aanmelden via awilleboordse@gemeentesluis.nl of 0117-457134. Bij voorkeur vóór woensdag 22 januari 2020