Uitgesteld! Tentoonstelling

Sluis

  Beschrijving

  Tentoonstelling in de Raadskelder van het Belfort door Herman Thielens (schilderijen), Riek Sanderse (Keramische objekten) en Ton Koops (sculpturen).

  Herman Thielens:De stillevens dienen bij Herman Thielens verklaard vanuit de oude etymologische betekenis van het woord.  Het zijn stilstaande beelden. Het woord “leven” dient hier gezien in zijn oude betekenis van “model”. Het zijn memento’s voor de vergankelijkheid van alle dingen.  De Franse term “nature morte” voor stilleven is op dit vlak correcter. Vandaar ook binnen het stilleven de vele taferelen met vruchten en groenten, reeds van oudsher een geliefkoosd onderwerp. De stillevens van Herman Thielens zijn vaktechnische  staaltjes van meesterschap inzake compositie, vormbeheersing, harmonisch kleurgebruik en  juiste aanwending van licht en schaduw. Ook de reflectie is boeiend weergegeven. In sommige schilderijen heeft hij het trompe-l’oeil principe toegepast, met een zo bedrieglijk natuurgetrouw geschilderde afbeelding dat ze echt lijkt.  Maar bij deze kunstenaar geen overbodige bravoure, maar essentieel in zegging en uitdrukking. Herman Thielens verzorgt hier een waardige voortzetting van een traditie die opklimt tot het einde van de zestiende eeuw vooral in Vlaanderen en Nederland, maar tot vandaag voorname beoefenaars heeft wereldwijd, zoals de Duitser Gerhard Richter in een reeks stillevens. In zijn stillevens is Herman Thielens een estheet, die van de mooie dingen en van producten van de natuur geniet en er de onuitspreekbare schoonheid van wil overbrengen op het doek. De werken van Herman zijn geschilderd met oud Hollandse olieverf op linnen. Inmiddels hebben zijn stillevens een grote ontwikkeling doorgemaakt en zijn ze zeer geliefd bij particulieren en kunstverzamelaars in binnen en buitenland. www.hermanthielens.nl

  Ton Koops geb. 1944 te Waddinxveen verhuisde na bijna 30 jaar wonen en werken in het land van Altena. anno 2000  naar het West Zeeuws Vlaamse vestingstadje IJzendijke. De weidsheid en het licht van de uitgestrekte polders daar met die verrassend lage horizon inspireren hem nog iedere dag. Zijn recente beelden lijken, op het eerste gezicht, eenvoudig maar zijn uitermate fascinerend door de minimale vormgeving die steeds weer in staat is de essentie daarvan zichtbaar te maken. In ongecompliceerde beeldtaal wordt het ‘verhaal’ verteld. Het is een manier van werken die van de maker zowel een uiterste aan precisie en techniek als aan passie vraagt. Zijn  zogenoemde ‘zwerfvormen’ hier, waarvan het uitgangspunt geometrie is, werden daartoe tot  driedimensionale vormen gevouwen. Niets is overbodig. Het is een spel tussen vlakken, lijnen en (bijna)herhalingen. De beschouwer zelf wordt  uitgenodigd tot herplaatsing en/of wederom formeren ervan, zodat er een nieuw concept ontstaat. Verrassend hierbij blijft dat Koops zijn stalen objecten, tégen de wet van dit materiaal in, keer op keer tot een warme uitstraling weet te creëren. Ton Koops exposeerde op diverse plaatsen in binnen-en buitenland. Zijn werk wordt door zowel particulieren, als overheden en bedrijven  aangekocht. Veel opdrachten werden uitgevoerd in openbare ruimten.  Zie ook op  www.tonkoopsbeelden.nl.  voor zijn  beeldenroute in Woudrichem en omstreken. 

  Contact

  Lokatie adres

  Uitgesteld! Tentoonstelling

  Organisatie

  Stichting Johan Hendrik van Dale

  Omgeving

  Kenmerken

  Algemeen

  Regionaal

  Voorwaarden

  • Kaarten verkrijgbaar bij de VVV

  Toegankelijkheid

  Ja

  Tarieven

  Algemene prijsinformatie

  De expositie in de Raadskelder is onderdeel van museum het Belfort. U betaald dan ook de entreeprijs voor het museum.

  Kinderen t/m 5 jaar gratis
  6 t/m 12 jaar € 3,50
  13 jaar en ouder € 5,50

  Museumjaarkaart gratis