Opening expositie Ramon & Bastiaan de Nennie 'Prins Vogelvrij'

Sluis

  • Binnen
  • Cultureel

Beschrijving

Opening van de expositie Ramon & Bastiaan de Nennie 'Prins Vogelvrij' in de Raadskelder van het Belfort.

De zangen van prins Vogelvrij.  Het zijn de zangen die Nietzsche schreef als aanhangsel bij de Vrolijke Wetenschap en bevinden zich tussen dit werk en zijn beroemdste boek ‘Aldus sprak Zarathoestra’. Ze zijn vrij toegankelijk en hebben rijm en ritme, of zoals Nietzsche zegt in het lied ‘Roeping als dichter’, dat hij ‘zo mak was dat hij ging dichten en opeens in tiktak sprak’.

De liederen daagde mij uit om er een melodie onder te zetten, als een popliedje of smartlap, en om werk bij te maken. In eerste instantie 14 schilderijen van gelijk formaat, maar dat liep al snel anders, zoals uit de tentoonstelling zal blijken. De werken kunnen op volgorde van de liederen worden bekeken, maar dat hoeft niet. En ook de interpretatie ervan is vrij:net als bij de vrolijke wetenschap kan de beschouwer eruit oppikken en van maken wat hij wil.

Vooral ook dat vogelvrije gaf raakvlakken met mijn werk, waarin verantwoordelijkheid (koning) en spot (nar) al bijna 25 jaar een belangrijke rol spelen. Vogelvrij zijn betekent enerzijds je gang kunnen gaan in alle vrijheid, maar je kunt daardoor ook vrijelijk afgeschoten worden. Is dat niet de basis van de kunsten die zich vrij moeten kunnen bewegen, maar daardoor ook zo kwetsbaar zijn?

De werken van Bastiaan bewegen zich als een echte prins Vogelvrij door de tentoonstelling heen.

Aldus, Ramon de Nennie

Contact

Lokatie adres

Opening expositie Ramon & Bastiaan de Nennie 'Prins Vogelvrij'

Kenmerken

Algemeen

  • Binnen
  • Cultureel
Regionaal

Toegankelijkheid

Ja
Toegang via VVV inspiratiepunt Sluis.

Tarieven

Algemene prijsinformatie

Tijdens de opening kunt u gratis de expositie in de Raadskelder bezoeken.

Wilt u de opening combineren met een bezoek aan museum het Belfort kijkt u dan voor de toegangsprijzen op www.belfortsluis.nl.