Tentoonstelling 'Schrijvers in Sluis toen en nu'

Sluis

  • Binnen
  • Cultureel

Beschrijving

Schrijvers in Sluis, overzichtstentoonstelling


Het project ‘Schrijvers in Sluis’ bouwt voort op het feit dat Sluis door Johan Hendrik van Dale iets met taal heeft. De komende jaren zullen diverse schrijvers, taalkundigen en dichters uit Nederland en Vlaanderen in de gemeente Sluis verblijven. Door de ruimte voor rust en zeeën van tijd vinden zij in West Zeeuws-Vlaanderen volop inspiratie om te werken. Daarnaast verbinden zij zich met Sluis en delen hun ervaringen met het publiek. Het project werkt grensoverstijgend samen met buurtgemeenten aan beide kanten van de grens.


De afgelopen jaren heeft fotograaf Oscar van Beest in opdracht van de stichting alle schrijvers in residentie geportretteerd. Veel van deze foto’s zijn al te zien in een chronologisch overzicht op de website van www.schrijversinsluis.nl. De foto’s vormen een mooi tijdsbeeld hoe het project in de afgelopen vier jaar geëvolueerd is. 
26 november 2013 was dichter Menno Wigman de eerste schrijver in residentie. Dit was ter ere van de officiële opening van het gerenoveerde Belfort. Zijn gedicht: In Hotel De Dikke van Dale was het eerste gedicht dat hij speciaal voor Sluis schreef. Menno Wigman overleed plotseling op donderdag 1 februari 2018. 
France Treur zorgde voor de nodige reuring tijdens haar residentie. Zij verbleef in Sluis van april tot juni 2014. Haar debuut Een Dorsvloer vol Confetti (2009) werd bejubeld en later verfilmd.  Een avond met Franca Treur in het Belfort was volledig uitverkocht, op de website www.schrijversinsluis.nl is op haar pagina, een video van dit optreden te zien.
Na Franca treur kwamen nog 26 auteurs resideren en verschillende bekende schrijvers uit Nederland en België een lezing geven. Enkele namen zijn: J.P. Rawie, Paulien Cornelisse, Bart van Loo, Karin Giphart, Kristien Hemmerechts, Rob Ruggenberg, griet op de Beeck, Rosita Steenbeek, Elfie Tromp, Arthur Japin, Tom Lanoye en op woensdag 10 oktober 2018 j.l. gaf Jan Brokken een indrukwekkende lezing over zijn nieuwe boek: De Rechtvaardigen. 
Schrijvers in Sluis zoekt ook de verbinding met de scholen. Regelmatig was er een dichter of schrijver in de klas zoals Michiel Lieuwma die een gastcollege gaf op het Zwincollege.  Of schrijfster Helena Hoogenkamp die in het Belfort een les gaf aan een groep scholieren uit Aardenburg. 
De foto’s en de teksten van deze schrijvers zijn in deze tentoonstelling te zien.  

Contact

Lokatie adres

Tentoonstelling 'Schrijvers in Sluis toen en nu'

Organisatie

Stichting Johan Hendrik van Dale

Omgeving

Kenmerken

Algemeen

  • Binnen
  • Cultureel
Regionaal

Voorwaarden

  • Kaarten verkrijgbaar bij de VVV

Openingsperiodes

  • 1e Kerstdag
  • 2e Kerstdag
  • Oudejaarsdag
  • Nieuwjaarsdag

Tarieven

Algemene prijsinformatie

De expositie in de Raadskelder is onderdeel van museum het Belfort. U betaalt dan ook de entreeprijs voor het museum.

Kinderen t/m 5 jaar gratis
6 t/m 12 jaar € 2,50
13 jaar en ouder € 4,50

Museumjaarkaart gratis
Zeelandpas korting
Ja