Cleveringa lezing door professor Eric Vermetten

Sluis

  • Binnen
  • Cultureel
  • Cursus/Workshop

Beschrijving

Dit jaar vindt de eerste Cleveringa lezing in Sluis plaats en deze is toegankelijk voor alle belangstellenden .

Het programma van de lezing in het Belfort op 25 november is als volgt.

19.30 uur ontvangst met koffie of thee

20.00 uur opening door Prof. Dr. Rietje van Dam-Mieras, voorzitter van de Stichting J.H. van Dale

20.10 – 20.30 uur welkomstwoord door Mr. Marga Vermue, Burgemeester van Sluis

20.30 – 21.30uur  Cleveringa lezing door Prof.dr. Kol. Eric Vermetten

21.30 uur afsluiting met een  drankje en een hapje

Aan het bijwonen van de Cleveringa lezing in het Belfort zijn geen kosten verbonden, maar met het oog omdat het beperkte aantal beschikbare plaatsen in het Belfort  is het wel noodzakelijk je van te aan te melden via VVV inspiratiepunt Sluis, 0117-461700 of sluis@vvvzeeland.nl

De titel van de lezing is ‘Isolement en bevrijding: ontwikkelingen in de psychotraumatologie’.

Met deze titel vescheen in 1986 een boek van Jan Bestiaans, psychiater en pionier in de ontwikkeling van een visie op psychotrauma in de naoorlogse periode. De termen verwijzen naar iets fundamenteels voor hen die getroffen zijn door oorlog, conflict of ander psychotrauma. In deze lezing wordt ingegaan op de hedendaagse waarde van deze thema’s en de inbedding in de ontwikkeling van kennis over de medische psychotraumatologie, in een periode van 75 jaar vrede na WO II. Van KZ syndroom naar PTSS en moral injury, van hypnose naar EMDR, pelgrimages, mindfullness en psychedelica. Isolement en bevrijding.

Spreker Prof. Dr. Kol. Eric Vermetten, psychiater

Iedereen die aan de Universiteit Leiden heeft gestudeerd, zoals bijvoorbeeld burgemeester Marga Vermue, zal bekend zijn met het fenomeen Cleveringa lezing, maar in de regio Zeeuws-Vlaanderen is het wellicht vrij onbekend en vraagt het om enige toelichting. 

Op 26 november 1940 hield professor Cleveringa, decaan van de Rechtenfaculteit, een toespraak uit protest tegen het ontslag van Joodse collega’s aan de Universiteit Leiden. Na zijn rede werd Cleveringa door de Duitse bezetter gevangen gezet in het huis van bewaring in Scheveningen – het Oranjehotel – waar hij tot de zomer van 1941 verbleef. In 1970 werd ter herinnering aan die Toespraak van Cleveringa aan de Universiteit Leiden de Cleveringa leerstoel  waarin begrippen als recht en vrijheid centraal staan ingesteld. Ieder jaar wordt op 26 november de Cleveringa Oratie gegeven door de persoon die dan voor een jaar de leerstoel gaat bekleden. Daarnaast worden eind november wereldwijd op plaatsen waar Leidse Alumni wonen Cleveringa lezingen gegeven.

Contact

Lokatie adres

Cleveringa lezing door professor Eric Vermetten

Organisatie

Stichting Johan Hendrik van Dale

Kenmerken

Algemeen

  • Cursus/Workshop
  • Binnen
  • Cultureel
Regionaal

Voorwaarden

  • Reserveren verplicht

Toegankelijkheid

Ja
  • Geschikt voor mindervaliden