Expositie Ria de Lijser

Vandaag Sluis

  • Binnen
  • Cultureel

Beschrijving

Deze zomer exposeert Ria de Lijser een selectie van haar werken in de Raadskelder Belfort Sluis van

Zaterdag 15 juni 14.30 - 16.00 uur Opening  (gratis entree raadskelder)

Zaterdag 20 juli 14.00 - 16.00 uur Groet & ontmoet Ria de Lijser (gratis entree raadskelder)

Ria de Lijser kunsthistorica en beeldend kunstenares afkomstig uit Zeeuwsch-Vlaanderen /Cadzand (1952) en sinds aantal jaren weer terug in de Zeeuwse Patria, vanaf vorig jaar juist over de grens omgeving Brugse Ommeland waar zij woont en haar atelier heeft. Opgeleid aan de Gerrit Rietveld Akademie Amsterdam 1972-75 en Ecole des Beaux Arts Genève 1975-1979 Diplôme Peinture, waarna in fases nog een studie Kunstgeschiedenis volgde aan de Vrije Universiteit Amsterdam Masters degree in 1999. Haar schilderijen zijn in een abstract-expressionistische stijl met geometrische vormen als vierkanten en rechthoeken. Ook kruizen zijn veel voorkomende elementen in de compositie, zij vertegenwoordigen een symboliek, verwijzen zowel naar het christendom als oosterse filosofieën en andere connotaties (algebraïsch teken, mens symbool, de dood, het lijden, oudste symbool ter wereld 30.000 v Chr).

Associaties met landschappen in diverse gebieden of filosofische concepten, composities in alternerend geprononceerde kalligrafische verfstreken, transparante lagen en structuren met soms vrij dikke verflagen, krassen, kwaststreken en paletmes , mixed media als zand/stro/draad en papier toegevoegd in de compositie zijn kenmerkend.. Kleur is een belangrijk aspect in de schilderijen, de diverse kleurencombinaties suggereren /accentueren het concept idee/de associaties met een landschap of filosofisch idee. Thematiek van de landschappen/zeegezichten of filosofische onderwerpen aan natuur/cultuur refererend zijn haar inspiratiebron, de Vanitas symboliek en zenboeddhisme, West meets East.

ZWIN Vier Jaargetijden Vierluik 2015 of ZWIN Metamorfosen 2016 en 2019 hebben als inspiratiebron natuurlijk Zeeland en wel de nabije omgeving hier van het ZWIN als historisch natuur/cultuurgebied. Luctor et Emergo verwijst eveneens naar Zeeland (Wapen).

De techniek is meestal olieverf op linnen, acryl en mixed media in diverse formaten, grote dan wel kleinere afmetingen. Ook aquarellen als techniek terugkerend de laatste tijd tot een realistisch landschap/stilleven op reis/dan wel in de directe omgeving op Aquarel Papier Canson /Arches of Cardinal, waarvan hier een serie geëxposeerd. “De tijd schildert, het leven is de verf en hij is maar een opdrogend penseelstreek op één van de doeken, die door de tijd worden opgezet” (Joseph Brodsky).

Ria de Lijser Kunsthistorica & Beeldend Kunstenares www.riadelijser.be www.belfortsluis.nl/evementen

De expositie is onderdeel van museum het Belfort, zie entreeprijzen op www.belfortsluis.nl

Contact

Lokatie adres

Expositie Ria de Lijser

Organisatie

Stichting Johan Hendrik van Dale

Kenmerken

Algemeen

  • Binnen
  • Cultureel
Regionaal

Voorwaarden

  • Kaarten verkrijgbaar bij de VVV
Openingstijden
Geldig van 12-06-19 tot 17-08-19
maandag10:00 - 16:30
dinsdag10:00 - 16:30
woensdag10:00 - 16:30
donderdag10:00 - 16:30
vrijdag10:00 - 16:30
zaterdag10:00 - 16:30
zondag13:00 - 16:30

Openingsperiodes

  • 1e Kerstdag
  • 2e Kerstdag
  • Oudejaarsdag
  • Nieuwjaarsdag

Tarieven

Algemene prijsinformatie

De expositie in de Raadskelder is onderdeel van museum het Belfort. U betaald dan ook de entreeprijs voor het museum.

Kinderen t/m 5 jaar gratis
6 t/m 12 jaar € 2,50
13 jaar en ouder € 4,50

Museumjaarkaart gratis
Zeelandpas korting
Ja