Eerstvolgende evenement                                                                                                                                                   19 november koffieconcert Fado meets Bossanova                                                                                                  02 december opening expositie Henriëtte Verburgh

                      

 

Evenementen

KOFFIECONCERTEN IN DE RAADZAAL(organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

19 november 2017 11.00 h: Fado meets Bossanova-Rafael Fraga Quartet, Portugese muziek

In deze muzikale ontmoeting combineert Rafael Fraga de lyrische romantiek van de Portugese fado met de rijke harmonieën en ritmes van de Braziliaanse Bossanova.

Fado meets Bossanova neemt de luisteraar mee op een uitdagende ontdekkingsreis naar de nostalgische landschappen rondom Lissabon en die van de Braziliaanse steden en stranden en hun componisten Ivan Lins en Toninho Horta. Fado meets Bossanova voelt fris, levendig en ontroerend, vol van hunkering en verlangen.

Rafael Fraga werd in Lissabon geboren en woont sinds 2008 in Nederland. Hij begon met gitaarspelen toen hij 13 was, en na zijn studie Biologie wijdde hij zich volledig aan het maken en schrijven van muziek. Hij studeerde gitaar en compositie in Portugal en behaalde in 2010 zijn Master Klassieke Compositie aan het Conservatorium van Amsterdam.

21 januari: muziekgezelschap Apollo Sluis

18 februari: The Nordanians (raga's, funk, kamermuziek, en jazz)

25 maart: Kapok (trio dat improviseert: jazz, funk, afro, latin, etc.)

15 april: Maaike Roelofs & co (chansons, groningse liedjes, Jaap Fischer)

20 mei: Veerle Dhoest & co (gitaarmuziek)

17 juni: Strograss ( viool, banjo, accordeon, contrabas, zang Amerikaans folk)

16 september: Escapada ( viool, cello, piano, o.a. tangomuziek)

21 oktober: Shura Lipovski and Friends (jiddische muziek)

18 november: Foulard trio ( dwarsfluit, piano, viool, mix van allerlei stijlen)

EXPOSITIES IN DE RAADSKELDER (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

20 sept. t/m 26 nov. 2017 : Tentoonstelling Digital Utopia, the Isle of data,  Jong talent Stijn Elshuis, opening: 23 september

Een uitdagende titel voor onze toekomstige wereld, die meer vragen stelt dan ze beantwoorden kan zoals ook onze beleving van de natuur ons vragen stelt waarover we voorlopig alleen kunnen speculeren. Stijn Elshuis is in 2016 afgestudeerd aan de St. Lucas School of Arts in Antwerpen. Al tijdens zijn studietijd stelde hij zich de vraag: welke rol zal de natuur in de toekomst spelen? Wie in een game loopt ziet natuur om zich heen maar het is geen echte natuur. Hebben we echte natuur nodig als natuurbeleving of kunnen we volstaan met namaakbomen. Het is een actueel onderwerp en Stijn Elshuis bevindt zich in goed gezelschap. Onlangs vertoonde de VPRO de serie ´the mind of the universe´ waarin wetenschappers de grenzen van hun vakgebied opzochten. In de bijlage van de Volkskrant op zaterdag 12 augustus verscheen een artikel met de titel ´groen is gezond´ waarin werd aangetoond dat zelfs een afbeelding van een boom al effect heeft. Zo vraagt ook Stijn Elshuis zich af of we kunnen leven in een wereld die niet bestaat. Kunnen we met ons brein een eigen wereld, onze eigen werkelijkheid, creeren ook als die geen realiteit is. Zou het ooit zover komen dat we , door ons te omringen met afbeeldingen van kunstmatige vormen die lijken op bomen, ons inbeelden dat we ons te midden van de natuur bevinden. Stijn Elshuis zal in de Raadskelder een wereld creeren van kunstmatige bomen en voorwerpen in de vorm van gefotografeerde voorwerpen en sculptuur achtige vormen. De natuur beleven in de Raadskelder van Museum Het Belfort.

29 nov. t/m 4 februari: Henriëtte Verburgh, opening: 02 december

07 febr. t/m 15 april: Theo Jordan, opening: 10 februari 

18 april t/m 24 juni: Sandra van der Meulen, opening: 21 april

27 juni t/m 02 sept: Expositie gemeente Sluis, 

05 sept. t/m 11 nov.: Vincent Icke, opening 08 september

14 nov. t/m 20 jan.: Kunstenaarsgreop In Beweging, opening 17 november

LEZINGEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

SCHRIJVERS IN RESIDENTIE

november: Corinne Heyrman

Corinne Heyrman: (1944) maakt theater en schrijft poëtische bedenkingen. In 2016 studeerde ze af aan de opleiding Woordkunst in Antwerpen met een beeldende collage voorstelling met bewoners van de wijk Luchtbal. Ze vindt het belangrijk om als maker een verhouding aan te gaan met de maatschappij. Momenteel is ze leerkracht Woord aan de Academie van Ekeren, werkt ze voor Radio Begijnenstraat  in de gevangenis van Antwerpen en schrijft ze aan de theatervoorsteling This Trumpet waarvoor ze met een trompet door Antwerpen trekt.

Corinne doet een aantal workshops op basisscholen in oktober. Zij gaat in de Kinderboekenweek met leerlingen van groep 7 en 8 een luisterboek maken. Dit gebeurt in kleine groepjes en er wordt gewerkt met het verhaal "Dries en de Weerwolf" uit "misschien wel echt gebeurd" van Annie M.G. Schmidt. Het project wordt aangeboden door de Stichting J.H. van Dale, afdeling Schrijvers in Sluis ter ere van Kinderboekenweek van 4 tot  en met 15 oktober. Het thema is gruwelijk eng! griezels en engerds in kinderboeken.

november:  Megan van Kessel

Megan van Kessel: (1989) studeerde af aan de schrijfopleiding Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie. Haar inspiratie put ze uit verveling, kortstondige externe prikkels en de tragiek van familie. Ze maakt kort video's, schildert en schrijft over alle 44 voormalige werkgevers waar ze ooit voor heeft gewerkt, en werkt momenteel aan haar debuutroman. Megan schreef een columnreeks over kunst voor het online platvorm Mindshakes, was ambassadrice van de J.M.A. Biesheuvelprijs en daarnaast verschenen haar verhalen in De Gids, op Hard/Hoofd, Tijdschrift ei en De Optimist. Ze werkt aan een roman over uitstelgedrag en familierelaties.

Beiaardconcerten

Iedere zondag bespeelt stadsbeiaardier Piet Hamelink van 15.30 tot 16.30 h het Carillon van het Belfort

26 december 15.30 h Kerstconcert op het carillon door Stadsbeiaardier Piet Hamelink

15 juli, 22 juli, 29 juli, 05 aug. en 12 augustus bespeling van het carillong door gastbeiaardiers.

 

Tweets