Eerstvolgende evenement                                                                                                                                                 10 augustus performance Linda Molenaar                                                                                                                  t/m 15 september expositie "Sluis in kaart gebracht"                                                                                                 juli en augustus beiaardconcerten

                      

 

Evenementen

KOFFIECONCERTEN IN DE RAADZAAL(organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

17 september 2017 11.00 h: Adrie Oosterling, Jozef en Inge Zutterman

15 oktober 2017 11.00 h: David Minstrels, mannenkoor

19 november 2017 11.00 h: Portugese muziek

EXPOSITIES IN DE RAADSKELDER (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

15 juli t/m 17 sept. 2017: Nieuwe tentoonstelling door de gemeente Sluis, Sluis in kaart gebracht, historische kaarten van Sluis 

Wat is een kaart? De dikke van Dale, het woordenboek genoemd naar de bekende Sluis woordenboekmaker Johan Hendrik van Dale, geeft hiervoor niet minder dan zes betekenissen. Een ervan luidt: 'blad met een schematische, verkleinde voorstelling van de aarde of een deel daarvan, van een zee met haar ondiepten, stromingen enz., of van de hemel, hetzij als blad op zichzelf of als deel van een boek met kaarten, een atlas (bij steden spreekt met gewoonlijk van een plattegrond).'

De tentoonstelling in de raadskelder is gewijd aan kaarten van Sluis. Historische kaarten van Sluis. De kaarttentoonstelling geeft een overzicht van de zeer rijke cartografie van Sluis.

De oudste kaarten uit het begin de 16e eeuw hebben het karakter van een schilderij. Latere kaarten uit de 16e eeuw en het begin van de 17e eeuw weerspiegelen de belangrijke geografische en strategische ligging van Sluis. De kaarten worden bovendien steeds gedetailleerder en ze worden in druk uitgegeven. Vele kaarten hebben betrekking op het beleg van Sluis uit 1604, dat in heel de Nederlanden met spanning gevolgd werd. Aan de hand van de kaarten uit de 17e en 18e eeuw is de vestingbouwkundige ontwikkeling van de stad goed af te lezen. Uit de 19e en 20e eeuw komen diverse kadasterkaarten, stafkaarten, schade- en wederopbouwkaarten (periode 1944-1960). Naast de kaarten worden ook allerlei landmeterinstrumenten en -boekjes getoond.

Kaarten vormen een belangrijk bron voor onze kennis over het verleden, zij tonen de vele geografische en topografische veranderingen die Sluis in de loop der eeuwen heeft ondergaan. Ze zijn echter ook prachtig om te zien. Ze prikkelen dus niet alleen onze nieuwsgierigheid en nodigen uit tot dwalen, verkennen en ontdekken, maar we kunnen er ook volop van gnieten. Deze zomer dus, in de raadskelder!

De tentoonstelling maakt deel uit van het tentoonstellingsproject Schatten van kaarten van het archeologische museum Aardenburg, het Bezoekerscentrum Damme en de Zwinstreek, Museum het Bolwerk IJzendijke en het Belfort Sluis. Bij de tentoonstelling verscheen het zeer leesbare en prachtige geïlustreerde boek 'Schatten van kaarten'. 

20 sept. t/m 26 nov. 2017 : Tentoonstelling Jong talent, opening: 23 september

29 nov. t/m ? : Nieuwe tentoonstelling, opening: 02 december

LEZINGEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

10 augustus: performance 'Het spinnende schaap' van Linda Molenaar. 

De stichting Schrijvers in Sluis gaat een experiment aan. In juli en augustus is beeldend kunstenaar Linda Molenaar (1969) te gast in de residentie Sluis. Zij werkt aan een nieuw project en heeft Sluis gekozen om in alle rust te kunnen werken. Molenaar is gespecialiseerd in vermommingen. Vanuit intuïtie verbeeldt zij een dien en opent zij deuren naar het collectieve geheugen. In haar optredens, die in stilte plaatsvinden, treedt verstilling op. Door te kijken en de herkenbare handelingen te zien voel je de verbondenheid met het dier. Voor het meest natuurgetrouwe effect speelt zij meesta lin de open lucht. 

Op donderdag 10 augustus zal de kunstanares eerst een korte lezing verzorgen om 19.30 h in het Belfort. U krijgt een overzicht van haar werk aan de hand van beelden. Ze geeft ook een toelichting op het optreden van vanavond. Om ongeveer 20.00 h verlaten wij het Belfort en wandelen we samen naar de wallen van Sluis. Daar zal Linda Molenaar al aanwezig zijn. Haar optreden buiten zal ongveer 25 min. duren. 

Na afloop gebruiken we een koffie/thee of een drankje (voor eigen rekening) op het grasveldje naast de stadswal. Toegang € 5,00 incl. koffie/thee. 

Voor haar nieuwe project wil zijn een kiezenmachine bouwen. Hebt u nog een oud exemplaar liggen (met wortel) of weet u iemand die er nog een heeft, neem hem mee dan krijgt u een drankje gratis. 

SCHRIJVERS IN RESIDENTIE (organistie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

Augustus 2017: Linda Molenaar (kunstenares)

BEIAARDCONCERTEN ( organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ gemeente Sluis)

Iedere zondag om 15.30 h. m.u.v. zondag 02 oktober 2016. Bespeling van het carillon door stadsbeiaardier Piet Hamelink, stadsbeiaardier van Axel en Sluis. 

Piet Hamelink (Zaamslag 1946) beoefende naast zijn dagelijkse loopbaan veel muziek, onder meer organist en koordirigent. Na zijn terugkeer naar Zeeuws-Vlaanderen begon hij een nieuwe muziekstudie: beiaard. Inmiddels studeert hij hogere graad beiaardspel aan de Koninglijke Beiaardschool Jef Denijn in Mechelen, waar Koen van Assche zijn docent beiaardspel is. Van Tom van Peer krijgt hij improvisatieles. Sinds 2014 is Piet stadsbeiaardier van Axel en Sluis. In Sluis verzorgt hij elke zondagmiddag een bespeling van het carillon.

16 + 23 + 30 juli, 06 + 13 +20 augustus: Beiaardconcerten door gastbeiaardier/docenten van de Koninklijke beiaardschool Jef Denijn te Mechelen.

16 juli: Piet Hamelink

23 juli: Tom van Peer, Tom van Peer is stadsbeiaardier van Lokeren en Puurs en kerkbeiaardier van O.-L.-,V- o/d - Dijlekerk in Mechelen. Hij studeerde piano aan de Internationale Jazzstudio in Antwerpen en beiaard aan de Koninklijke beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. In 1988 behaalde hij zijn laureaatsdiploma en in datzelfde jaar werd hij eerste laureaat van de Internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard. Hij behaalde tevens de prijs van SABAM voor de beste vertolking van een hedendaags Belgisch werk. Hij was jurylid bij belangrijke beiaardwedstrijden, o.a. de Internationale Koningin Fabiolawedstrijd. Hij is een fervent vertolker van jazz op beiaard; zijn improvisaties in diverse stijlen getuigen van creativiteit met muziek. Sinds 2012 is hij leraar aan de Mechelse beiaardschool voor het vak improvisatie. 

30 juli: Wim Berteloot

06 augustus: Koen van Assche

13 augustus: Dina Verheyen

20 augustus: Koen Cosaert

26 december 15.30 h Kerstconcert op het carillon door Stadsbeiaardier Piet Hamelink

 

Tweets

  • @fons_agterhuis Vandaag voor het eerst dit seizoen, pannetje mosselen achter de.kiezen. Konden het niet laten. Belfort Sluis. Rook te lekker. Prima smaak!

  • @diane_dewaele Vanmiddag met Frank naar opening Sluis op de kaart geweest .Interessante tentoonstelling in de raadskelder van het Belfort.

  • @ervare Christine Hemmerechts in Museum Het Belfort in Sluis. #Belfort #literature #meeting #boardroomhttps://t.co/iWjkdeDk75