Eerstvolgende evenement                                                                                                                                                                  28 april opening tentoonstelling Sandra van der Meulen                                                                                        20 mei koffieconcert Veerle Dhoest & co.

                      

 

Evenementen

KOFFIECONCERTEN IN DE RAADZAAL(organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

20 mei 11.00 h: Veerle Dhoest & co (gitaarmuziek)

17 juni 11.00 h: Strograss ( viool, banjo, accordeon, contrabas, zang Amerikaans folk)

16 september 11.00 h: Escapada ( viool, cello, piano, o.a. tangomuziek)

21 oktober 11.00 h: Shura Lipovski and Friends (jiddische muziek)

18 november 11.00 h: Foulard trio ( dwarsfluit, piano, viool, mix van allerlei stijlen)

EXPOSITIES IN DE RAADSKELDER (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

07 febr. t/m 15 april: Theo Jordan, opening: 10 februari 

Op 10 februari a.s. wordt in de Raadskelder van Museum Het Belfort in Sluis een bijzondere tentoonstelling geopend met het nieuwste en meest gerijpte werk van Theo Jordans, die zich als geen ander heeft laten inspireren door de natuur van Zeeuws Vlaanderen. Jordans is een bekende in deze streek, als kunstenaar, als docent en als de fietsende kunstenaar die je overal in de streek kan tegen komen. Het werk van Theo Jordans valt onder de categorie landschapsschilder en -tekenkunst, al sinds de 17e eeuw een zelfstandig genre in de kunst. Het genre is doorheen alle stromingen in de tijd blijven bestaan. Het Nederlandse landschap heeft mogelijk juist door het specifieke en vlakke karakter, het vele water en de bijzondere luchten kunstenaars door de eeuwen heen geïnspireerd. Nederlandse landschapskunstenaars zijn wereldwijd beroemd. Theo Jordans heeft zich vanaf het moment waarop hij zich vestigde in Zeeuws Vlaanderen verdiept in dit landschap. Wars van alle trends, alleen het landschap dat buiten zichzelf niets anders nodig had heeft hem geïnspireerd. Jordans heeft zich laten leiden door de specifieke eigenschappen en kenmerken van het  Zeeuws Vlaamse landschap. En dat is veel en steeds opnieuw verrassend mooi. Juist die pareltjes in het landschap hebben hem geïnspireerd tot het maken van het werk dat nu wordt geëxposeerd in de Raadskelder. Theo Jordans ziet, voelt, leeft, ademt en verwerkt het landschap. Alle plekjes, hekjes, hoeken, intieme plaatsen, uitzichten, doorkijkjes, plaatsen die bijna niemand kent, historische stukjes landschap, Jordans kent ze en heeft ze getekend, geaquarelleerd of grafisch verwerkt.

Theo Jordans is de afgelopen tijd een nieuwe richting ingeslagen, een andere manier van werken en verwerken. Wel op papier, maar niet langer als interpretatie van de visuele werkelijkheid maar van een beleefde werkelijkheid. Soms vanuit de herinnering, soms gecombineerd met een bestaand visueel aspect. We kunnen het nieuwe werk van Theo Jordans niet indelen bij een van de bekende kunststromingen. Het is authentiek, doorleefd, expressionistisch, realistisch, soms abstract. Het zijn de parels die in de oester hebben gewacht tot zij gevonden werden.

26 april t/m 24 juni: Sandra van der Meulen, opening: 28 april

Eind april start de bijzondere tentoonstelling van Sandra van der Meulen. Al geruime tijd is haar werk op regelmatige basis te zien tijdens de maandelijkse kunstroutes in Middelburg maar nooit was er een overzicht in deze samenstelling en in een ambiance als de Raadskelder te zien.

De tentoonstelling van Sandra van der Meulen heeft als titel “Signs of Life”. Het gehele werk van Sandra draagt deze titel, ieder werk maakt deel uit van dezelfde serie en krijgt geen afzonderlijke titel. Het leven gaat door en dit zijn de tekens van de tocht onderweg. Sandra van der Meulen woont en werkt in Middelburg. Zij is de dochter van een Nederlandse vader en een Chinese moeder en heeft een deel van haar leven doorgebracht in Hong Kong. Haar zeevarende vader bracht regelmatig Japanse voorwerpen mee waardoor Sandra al vroeg in aanraking kwam met oosterse kunst. Deze oosterse invloed is nog steeds terug te vinden in haar werk. Het betekenis van leegte als onderdeel van het kunstwerk, de aandacht voor de schoonheid van het imperfecte, wabi-sabi, is van wezenlijke betekenis in het werk van Sandra van der Meulen. Zij zoekt naar balans, naar evenwicht tussen gelaagdheid en leegte, tussen vrijheid en controle, meer en minder. Voor Sandra van der Meulen is niet het eindresultaat het uiteindelijke doel maar de weg erheen. Het is een zoektocht naar het geven van uitdrukking aan denkbeelden en ideeën, de bewustwording van de processen die het leven bepalen. Kijkend naar het werk dat getoond zal worden in de Raadskelder zijn we getuige van een deel van deze tocht. Ook beeldend kunstenaars spreken een taal, de taal van beelden, beeldtaal. De taal van Sandra van der Meulen vertelt ons haar verhaal.

Deze beeldtaal komt tot stand middels vele technieken, collage- en druktechnieken, gecombineerd met veel verschillende materialen zoals rijstpapier inkt potlood, kaasdoek, touwtjes, enkele draadjes getrokken uit geweven materiaal. De taal van Sandra bevat ook soms letters en teksten, afhankelijk van de functie in het proces om te komen tot een wezenlijk en betekenisvol beeld.

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 28 april a.s. door Lia Hector, galeriehoudster van Galerie T in Middelburg. De muzikale begeleiding zal worden verzorgd door het combo Jazzspecs van Coert Schelfhout en zijn vrienden.

27 juni t/m 02 sept: Expositie gemeente Sluis, opening 

05 sept. t/m 11 nov.: Vincent Icke, lezing + opening 12 september

14 nov. t/m 20 jan.: Kunstenaarsgreop In Beweging, opening 17 november

LEZINGEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

Woensdag 23 mei 20.00 h: lezing Tom Lanoye

Woensdg 10 oktober 20.00 h: lezing Jan Brokken

SCHRIJVERS IN RESIDENTIE

April: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, die in maart 2016 werden gebundeld in zijn verzameld werk getiteld Ik noem dit poëzie. Ook maakte hij twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw (Echtemannen scheiden niet, 2011) en een met Ilja Leonard Pfeijffer (Duetten, 2016). Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland, schreef jarenlang poëzierecensies en interviewde kunstenaars voor het VPRO-programma De Avonden, samen met Wim Brands.

Harmens schreef vier romans. In de derde, het extreemautobiografische Hallo muur(2015), praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen, waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. Het boek werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Dooruitgeroepen tot Boek van de Maand en kreeg uitzinnige reacties. In maart van 2015 ging Erik Jan Harmensvoor het KRO-programma De Wandeling in gesprek met Arie Boomsma over zijn nieuwe boek, zijn leven nu en zijn nieuwe verslaving: hardlopen.

Begin 2017 verscheen Pauwl, een geestige en menselijke roman over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit, Hans is kwijt, met illustraties van Elise van Iterson. Op dit moment schrijft Erik Jan Harmens beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in de zaterdagbijlage van Trouw.Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.

In Sluis gaat hij zijn nieuwe, autobiografische roman afronden, die in september verschijnt bij Lebowski. En hij gaat aan nieuwe gedichten werken die volgend jaar gaan verschijnen, dan komt er na zes jaar dus eindelijk een nieuwe bundel...

Mei: Pam van der Veen

Beiaardconcerten

Iedere zondag bespeelt stadsbeiaardier Piet Hamelink van 15.30 tot 16.30 h het Carillon van het Belfort

15 juli beiaardconcert door Jos Vogel (Vlissingen)

22 juli beiaardconcert door Lode Schynkel (Oudenaarde)

29 juli: beiaardconcert door Kenneth Theunissen (Gent)

05 augustus: beiaardconcert door Luc Rombouts (Leuven)

12 augustus: beiaardconcert door Piet Hamelink (Sluis)

26 december Kerstconcert door stadsbeiaardier Piet Hamelink

 

Tweets

  • @PvdVijver Lezing Tom Lanoye in Belfort te Sluis georganiseerd door Stichting Johan Hendrik van Dale.

  • @KCRMiddelburg Onze deelnemer Sandra van der Meulen heeft een grote tentoonstelling in Sluis. U kunt het nog tot 24 juni bezoeken.… https://t.co/JFHsLuYEbD

  • @VvdSluis Morgenavond, dinsdag 8 mei is er een openbare informatieve raadsbijeenkomst (iedereen is dus welkom!) in het Belfor… https://t.co/KdwEzFOC6L