Eerstvolgende evenement:

18 maart 14.00 h Zeeuwen door de eeuwen, symposium Zeeuwse familienamen.                                               26 maart 11.00 h koffieconcert: Strograss

   

                      

 

Evenementen

KOFFIECONCERTEN IN DE RAADZAAL(organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

26 maart 2017 aanvang 11.00 h: Strograss, folk, bluegrass, vroege jazz, old time

De muzikanten van Strograss (Gent) hebben uiteenlopende muzikale achtergronden, maar delen een passie voor akoestische rootsmuziek en songwriting. Ze brengen invloeden uit bluegrass, old-time, folk en wereldmuziek samen in sterke songs, vaak rond actuele thema's. Naast stevige riffs, eigenzinnige arrangementen en boeiende teksten levert dat bij Strograss ook een unieke sound op. Uitgepuurde harmony vocals, een goed geoliede bezetting van viool, banjo, gitaar, en contrabas, aaneengekleurd tot een rijke soundscape door een virtuoze accordeonniste. Zelden zulke authentieke akoestische rootsmuziek gehoord! Barbara Ardenois-accordeon/harmony vocals, Lotte Remmen-viool/harmony vocals, Joachim Wannyn-banjo/lead vocals, Joachim Wannyn-gitaat/lead vocals, Quinten de Vlaeminck-contrabas/harmony vocals.                                     

16 april 2017 aanvang 11.00 h: Trio Escapada, Piazzolla, Tango, eigen composities

21 mei 2017 aanvang 11.00 h: Maranta Music

18 juni 2017 11.00 h: Astrid en Emma Wauters, cello en harp

17 september 2017 11.00 h: Adrie Oosterling, Jozef en Inge Zutterman

15 oktober 2017 11.00 h: David Minstrels, mannenkoor

19 november 2017 11.00 h: Portugese muziek

EXPOSITIES IN DE RAADSKELDER (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

03 mrt. t/m 30 april 2017: Expositie Willem Behr

Willem Behr is een bekende in deze streek. Hij heeft zijn tomeloze energie ingezet voor veel diverse activiteiten die betrekking hebben op de streek Zeeuws Vlaanderen en heeft daar enige tijd geleden zelfs een lintje voor ontvangen. De meest bekende activiteit is evenwel zijn werk als kunstenaar. Willem Behr heeft destijds zijn opleiding gevolgd aan het KASK in Gent en heeft daar zijn plaats en bestemming ontdekt: die van beeldende kunstenaar. Daarmee is heet startsein gegeven voor het tot stand komen van een bijzonder oeuvre waarvan in de Raadskleder een deel te zien zal zijn. Willem Behr geeft op expressieve wijzer vorm aan thema's die hem bezighouden: urbanisatie, de aarde van schijn en werkelijkheid, existentiële twijfels. 

03 mei t/m 09 juli 2017: Expositie Aymeric Pihery, opening: 06 mei

12 juli t/m 17 sept. 2017: Nieuwe tentoonstelling door de gemeente Sluis, Sluis in kaart gebracht, historische kaarten van Sluis opening: 15 juli

20 sept. t/m 26 nov. 2017 : Tentoonstelling Jong talent, opening: 23 september

29 nov. t/m ? : Nieuwe tentoonstelling, opening: 02 december

LEZINGEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

18 maart 2017 aanvang 14.00 h symposium Zeeuwse familienamen

De Stichting Johan Hendrik van Dale en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) organiseren een symposium over Zeeuwse familienamen: Zeeuwen door de eeuwen. Verhalen over Zeeuwse familienamen. In 2009 schreef Frand Debrabandere in opdracht van Stichting Johan Hendrik van Dale een woordenboek over de familienamen in Zeeland. Het woordenboek is echter nooit in druk verschenen, maar is wel te vinden op het internet. Iedereen is geïnteresseerd in zijn eigen naam. Dat merken we aan de vragen die er over familienamen gesteld worden, bijvoorbeeld op Zeeuwse Ankers. De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en de Stichting Johan Hendrik van Dale willen proberen om dit woordenboek te koppelen aan Zeeuwse Ankers. Om het project beter bekend te maken organiseren zij het symposium over familienamen. 

Programma:

14.00 h Welkom, Zeeuwen Gezocht: vier eeuwen Zeeuwse familienamen (door Leo Hollestelle, Zeeuws Archief), Zeeuwse schoolmeesters en hun familienamen (door Huis Uil, Gemeentearchief Schouwen-Duiveland), Zeeuwse ankers en familienamen (door Jeanine Dekker en Veronique de Tier Scez)

15.15 h - 15.45 koffiepauze, Het ontstaan van onze familienamen (door Magda de Vos UGent), Namen, orde en chaos (door Piet van Sterkenburg en Frans Debrabandere)

Slotwoord

17.00 h Borrel

Muzikale intermezzo door Adrie Oosterling.

31 maart 2017 aanvang 20.00 h: lezing Estelle Boelsma (thema boekenweek: verboden vruchten)

Estelle Boelsma (1971) is beeldend kunstenaar en dichter. Ze studeerde in 1998 af aan de Hoge School voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Daarna studeerde ze taal- en kunstfilosofie aan de Katholieke universiteit van Nijmegen. Estelle publiceerde gedichten in De Revisor, De Brakke Hond, en Lava. Haar gedichten werden voorgedragen bij Literair Podium Perdu. In de lente van 2006 initieërde ze met Edwin Fagel het e-zine blue-turns-grey.nl dat per kwartaal online verschijnt over en met beeldende kunst, poëzie en literatuur. In Meander werden van haar al eerder gedichten gepubliceerd en ze stond ook in de bundel 'Nog een lente'. In deze Meander drie nieuwe gedichten.

Zij zal 31 maart om 20.00 h een literair optreden verzorgen in de Raadszaal van het Belfort. Een korte verhandeling van haar poëtica en zij zal enkele gedichten voordragen.  Entree € 5,00, kaarten verkrijgbaar via VVV inspiratiepunt Sluis, Groote Markt 1, 4524 CD Sluis. sluis@vvvzeeland.nl, 0117-461700

21 juni 2017 aanvang 20.00 h: Kristien Hummerechts

september: performance 'Het spinnende schaap' van Linda Molenaar. 

SCHRIJVERS IN RESIDENTIE (organistie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

Maart 2017: Estelle Boersma

April/mei 2017: Ru de Groen

juni 2017: Kristien Hummerechts

September 2017: Linda Molenaar (kunstenares)

BEIAARDCONCERTEN ( organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ gemeente Sluis)

Iedere zondag om 15.30 h. m.u.v. zondag 02 oktober 2016. Bespeling van het carillon door stadsbeiaardier Piet Hamelink, stadsbeiaardier van Axel en Sluis. 

Piet Hamelink (Zaamslag 1946) beoefende naast zijn dagelijkse loopbaan veel muziek, onder meer organist en koordirigent. Na zijn terugkeer naar Zeeuws-Vlaanderen begon hij een nieuwe muziekstudie: beiaard. Inmiddels studeert hij hogere graad beiaardspel aan de Koninglijke Beiaardschool Jef Denijn in Mechelen, waar Koen van Assche zijn docent beiaardspel is. Van Tom van Peer krijgt hij improvisatieles. Sinds 2014 is Piet stadsbeiaardier van Axel en Sluis. In Sluis verzorgt hij elke zondagmiddag een bespeling van het carillon.

16 + 23 + 30 juli, 06 + 13 +20 augustus: Beiaardconcerten door gastbeiaardier/docenten van de Koninklijke beiaardschool Jef Denijn te Mechelen.

 

Tweets