Eerstvolgende evenement                                                                                                                                                         vanaf 30 juni: tentoonstelling Brand in de kerk                                                                                                  15 juli: beiaardconcert Ludo Geloen                                                                                  

                      

 

Evenementen

KOFFIECONCERTEN IN DE RAADZAAL(organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

16 september 11.00 h: Escapada ( viool, cello, piano, o.a. tangomuziek)

21 oktober 11.00 h: Shura Lipovski and Friends (jiddische muziek)

18 november 11.00 h: Foulard trio ( dwarsfluit, piano, viool, mix van allerlei stijlen)

EXPOSITIES IN DE RAADSKELDER (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

30 juni t/m 02 sept: Tentoonstelling Brand in de kerk, opening 04 augustus

De Sint-Janskerk en het Sint-Janskerkhof

Tentoonstelling

Naar aanleiding van de herinrichting wordt in het Belfort van Sluis de tentoonstelling Brand in de kerk. De Sint-Janskerk en het Sint-Janskerkhof georganiseerd.

Voor het eerst worden daarin alle overgebleven voorwerpen, afbeeldingen en teksten van de voormalige Sint-Janskerk bijeengebracht. Samen vertellen zij verhaal van het gebouw vanaf de veertiende eeuw, haar verwoesting in 1811, het archeologisch onderzoek in 1948-49, de vondsten en de herinrichting van het kerkterrein in 2018.

05 sept. t/m 11 nov.: Vincent Icke, lezing + opening 12 september

14 nov. t/m 20 jan.: Kunstenaarsgreop In Beweging, opening 17 november

LEZINGEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

Woensdag 12 September 20.00 h: lezing Vincent Icke

Woensdg 10 oktober 20.00 h: lezing Jan Brokken

Sint-Janswandelingen in Sluis

In juli en augustus worden in Sluis vier speciale Sint-Janswandelingen onder leiding van een gids gehouden. De wandelingen vinden plaats naar aanleiding van de herinrichting van het Sint-Janskerkhof  en de tentoonstelling Brand in de kerk in het Belfort.

De kerk

De Sint-Janskerk was een kolossaal gebouw die na haar stichting rond 1325 snel uitgegroeide tot een rijke religieuze instelling met een fors personeelsbestand en vele bezittingen. De kerk was één van de grootste van Vlaanderen met een indrukwekkend interieur en vele altaren, kapellen, kerkschatten, grafmonumenten en twee kostbare relikwieën. De inwoners van Sluis waren terecht trots op hun bedehuis.

In 1811 veroorzaakte een loodgieter door een onvoorzichtige handeling brand op het dak in de Sint-Janskerk in Sluis. De kerk brandde volledig af en de plaats werd daarna een stille groenplek, genaamd Sint-Janskerkhof.

In de afgelopen jaren is de groenplek in verval geraakt. Op initiatief van de omwonenden en de Werkgroep Sint-Janskerkhof is het terrein door de gemeente  in juni-juli2018 volledig opgeknapt.

Brand in de kerk

Naar aanleiding van de herinrichting wordt in het Belfort van Sluis de tentoonstelling Brand in de kerk. De Sint-Janskerk en het Sint-Janskerkhof in Sluis georganiseerd (te zien tot 2 september 2018). Voor het eerst worden daarin alle overgebleven voorwerpen, afbeeldingen en teksten van de voormalige Sint-Janskerk bijeengebracht. Samen vertellen zij verhaal van het gebouw vanaf de veertiende eeuw, haar verwoesting in 1811, het archeologisch onderzoek in 1948-49, de vondsten en de herinrichting van het kerkterrein in 2018.

De Sint-Janswandeling

In aansluiting op de herinrichting en de tentoonstelling vinden op zaterdag 21 en 28 juli en 18 en 25 augustus vier Sint-Janswandelingen plaats onder leiding van een deskundige gids.  De wandeling begint in het Belfort en voert van daaruit naar het vernieuwde Sint-Janskerkhof. Op het programma staat ook een bezoek aan de tentoonstelling. Onderweg en in het Belfort wordt allerlei verteld over de ouderdom van de kerk, de inrichting, de brand, de opgravingen en vondsten, het nieuwe terrein en nog veel meer.

Een erg leuke en leerzame wandeling door een mooi stukje Sluis!  

Start: 14.00 uur aan de balie van de VVV-Sluis in het Belfort.

Duur: c. 1 uur, na afloop kunt u het Belfort bezichtigen.

Kosten: € 6,50. 

Meer informatie VVV-Sluis, tel. 0117-461700 of sluis@vvvzld.nl

Beiaardconcerten

Iedere zondag bespeelt stadsbeiaardier Piet Hamelink van 15.30 tot 16.30 h het Carillon van het Belfort

15 juli beiaardconcert door Ludo Geloen (Ieper Poperinge)

22 juli beiaardconcert door Jos Vogel (Vlissingen)

29 juli: beiaardconcert door Kenneth Theunissen (Gent)

05 augustus: beiaardconcert door Luc Rombouts (Leuven)

12 augustus: beiaardconcert door Piet Hamelink (Sluis)

Zomerserie concerten op het carillon van Sluis

In het Belfort van Sluis – het middeleeuwse gebouw dat destijds macht van de stad symboliseerde – bevindt zich een bijzonder muziekinstrument: het carillon, ook wel: de beiaard.

Het carillon als muziekinstrument heeft zich ontwikkeld aan het einde van de middeleeuwen, in Vlaanderen en Holland. De klank van het instrument ontstaat door het laten klinken van een reeks van op toon gestemde klokken. Dat gebeurt door een automaat (voorafgaande aan de uurslag van de grote klok), maar het kan ook live, door de activiteiten van een musicus: de beiaardier.

In Sluis is er in de zomermaanden een kleine reeks concerten op het carillon, gegeven door gastbeiaardiers, telkens op zondagmiddag, van 15.30 tot 16.30 uur.

Op zondag 15 juli opent de beiaardier van Ieper en Popering, Ludo Geloen, de reeks concerten. 

Op zondag 22 juli bespeelt Jos Vogel het prachtige klokken-instrument. Jos Vogel is een bekende Zeeuwse musicus; hij is onder meer beiaardier van de beide carillons in Vlissingen. Hij volgde een conservatorium opleiding orgel en klavecimbel, en tevens de opleiding tot beiaardier aan de Nederlandse Beiaardsschool In Amersfoort. Vogel speelt een gevarieerd programma, met onder meer werk van Zeeuwse componisten: de barokcomponist uit Middelburg Pieter Bustijn, maar ook van de hedendaagse Middelburgse componist Douwe Eisenga. En daarnaast bekende thema’s, die velen bekend in de oren zullen klinken.

De beiaardier van Gent, Kenneth Theunissen, geeft een concert op het carillon van Sluis, op zondagmiddag 29 juli 2018. Theunissen studeerde de opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Daarnaast behaalde hij een conservatoriumdiploma als slagwerker. Sinds 2008 is Theunissen beiaardier van Hasselt; in 2013 volgde zijn benoeming tot beiaardier van Gent, waar hij het grote carillon van het Belfort  (met onder meer de beroemde “klokke Roeland”) bespeelt. Theunissen komt met een programma dat velen zal aanspreken: Bach, Händel., Beethoven, maar ook veel bekende meezingers, waarbij Ramses Shaffy en de Amsterdamse grachten niet ontbreken.

5 augustus is het de beurt aan Luc Rombouts, hij is o.a. beiaardier van Leuven, waar hij de grote beiaard van de Universiteitsbibliotheek bespeelt, en de kleinere beiaard in het Begijnhof. Rombouts behaalde het diploma beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Daarnaast is hij bekend door verschillende boeken over de wereld van klokken en beiaarden. In 2016 promoveerde hij op een zeer geprezen proefschrift  over het ontstaan van de beiaard als muziekinstrument. Rombouts zet zich in om met het carillon als muziekinstrument een breed publiek aan te spreken; hij neemt met veel genoegen breed bekende, toegankelijke muziek zoals popsongs en filmmuziek op in zijn programma. Ook in Sluis zal hij velen verrassen.

Het zondag 12 augustus sluit de stadsbeiaardier van Sluis, Piet Hamelink, de bijzondere serie “zomerconcerten”, op het carillon van Sluis, af. Na de ontvangst van gerenommeerde gast beiaardiers, de voorafgaande weken, speelt Hamelink nu dit slotconcert. Piet Hamelink is sinds 2014 stadsbeiaardier van Sluis; hij is tevens beiaardier van Axel. In 2017 behaalde hij met onderscheiding het einddiploma van de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen (B). Hamelink speelt graag klassieke muziek, maar let ook op de herkenbaarheid ervan. Zo zal hij een bewerking spelen van een bekende sonatine voor piano van Muzio Clementi, een stuk dat ieder die piano speelt, herkent. En hij sluit toepasselijk af: 'Thank you for the Music!'

Het concert is (gratis!) te beluisteren in de omgeving van Het Belfort, bijvoorbeeld vanaf de gezellige terrasjes in de omgeving. Uiteraard kunt u de beiaardiers ook live zien spelen op het carillon, hiervoor heeft u wel een toegangsticket voor het museum nodig (€ 5,50 p.p. de ruimte bij het carillon is echter wel zeer beperkt).

Bij de VVV is er gratis een programmafolder verkrijgbaar.

26 december Kerstconcert door stadsbeiaardier Piet Hamelink

 

Tweets

  • @PetradeBoevere @Pabauw Naast Hart van Sluis bij het Belfort. Loop naar de toren.

  • @daniel_van_nes Video impressie van de "Brand in de Kerk" tentoonstelling over de Sint-Janskerk en het Sint-Janskerkhof te Sluis. T… https://t.co/4UbkdNBo7D

  • @daniel_van_nes I just uploaded “Impressie tentoonstelling "Brand in de Kerk" Belfort Sluis, 2018” to #Vimeo: https://t.co/GCvHeRlCpi