Eerstvolgende evenement                                                                                                                                                                          

21 maart Happy Bachdag op het carilon van Sluis                                                                                            23 maart Belfort uitzonderlijk gesloten ivm fashion event!

                      

 

Evenementen

KOFFIECONCERTEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

2019

24 mrt. 11.00 h Zeekoraal (projectkoor West Zeeuws Vlaanderen)

Zeekoraal is een projectkoor, waardoor je steeds weer kan kiezen of je in een bepaald (deel van het ) seizoen wel of niet mee wilt doen. Het koor is geen vereniging en heeft dus geen bestuur, alles wordt informeel geregeld. Dit zorgt mede voor een plezierige sfeer. Bij de optredens is dit ook duidelijk merkbaar en Zeekoraal wordt er om gecomplimenteerd. Zeekoraal zingt een zeer gevarieerd repertoire, van pop tot (licht) klassiek, van rock tot negro-spirituals, en van wereldmuziek tot smartlap.

21 apr. 11.00 h Bocca Bella (5 zingende dames uit Brabant)

19 mei 11.00 h Marie van Luyk (zang + piano)

23 juni 11.00 h Kwajr (een koor uit Groningen)

15 sept. 11.00 h Tjamke Roelofs & co (viool en piano)

20 okt. 11.00 h Ragazze kwartet (4 dames op viool, altviool en cello)

17 nov. 11.00 h Brisk (fluitkwartet)

EXPOSITIES IN DE RAADSKELDER  (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

23 jan. t/m 30 mrt.: Het Zeeuws landschap door de ogen van Zeeuwse fotografen, opening 26 januari

Digitale fotografie heeft gezorgd voor democratisering van de fotografie. Iedereen kan het en iedereen doet het. Toch zijn er, ook in Zeeland, nog steeds fotografen actief voor wie fotografie een prima broodwinning is of die als kunstenaar fantastische foto’s maken omdat fotografie zoveel meer mogelijkheden biedt dan de kwast of het potlood. Of misschien zijn er juist in Zeeland veel fotografen en kunstenaar/fotografen actief? Biedt Zeeland meer uitdaging? Wat zou die uitdaging zijn? Het landschap? Wat zijn de specifieke kenmerken van Zeeland? Wat maakt Zeeland zo anders dan andere delen van Nederland?

De Stichting Johan Hendrik van Dale heeft deze vraag voorgelegd aan een aantal fotografen met het doel een tentoonstelling samen te stellen. Daar is door veel fotografen op gereageerd. Uiteindelijk is er gekozen voor zes fotografen die naar keuze een of meer foto’s kunnen tonen over wat Zeeland in hun ogen zo bijzonder maakt.

De geselecteerde fotografen zijn:

Oscar van Beest, Peter Nicolai, Jan de Carpentier, Anda van Riet, Corien de Witte en Willy Lippens. Te zien zullen zijn landschappen maar ook mensen in actie en typerende objecten. Zeeland is niet alleen maar landschap, er wonen ook mensen. Oscar van Beest is bekend als fotograaf van o.a. portretten van Schrijvers in Sluis, Peter Nicolai is vaste fotograaf bij de PZC, Jan de Carpentier is commercieel fotograaf, Anda van Riet werkt in opdracht maar ook als vrij kunstenaar, Corien de Witte maakt mooie lange termijn projecten waar je lang naar kijkt en over nadenkt, Willy Lippens is bekend om zijn uitgesproken zwart-witte landschappen maar ook als foodfotograaf. Een breed palet aan fotografen met een eigen kijk en invulling op de streek waar ze dagelijks actief zijn. Kijken fotografen anders dan niet-fotografen?

03 apr. t/m 8 juni: Han ter Keurs, schilderijen, opening 6 april, Meet & greet 13 april en 18 mei

Ruimte van land, boom en wand
De Raadskelder van Museum Het Belfort in Sluis is de mooiste tentoonstellingsruimte van heel Zeeuws Vlaanderen. De Stichting Johan Hendrik van Dale, verantwoordelijk voor diverse uitingen van kunst en cultuur, is ook de organisatie die deze tentoonstelling mogelijk maakt. Deze tentoonstelling met werk van Han ter Keurs is een juweel in zijn soort en neemt een bijzondere plaats in. Het is de laatste tentoonstelling die is gecureerd door het team Elsje van Ree, Ernest Joachim en Hajo Hoffmann. Deze tentoonstelling zal werk laten zien van de kunstenaar Han ter Keurs uit Biervliet. Ter Keurs is kunstenaar die niet veel naar buiten treedt maar in de rust en intimiteit van zijn atelier werk maakt van buitengewoon hoog niveau. Een ontdekking die we graag aan een groot publiek willen laten zien.
Voor de tentoonstelling in de Raadskelder zijn vijf en dertig werken geselecteerd. Han ter Keurs heeft in zijn werk drie thema’s: Land, Boom en Wand. Het land is een open ruimte, de boom is een gestalte, een vorm, in de ruimte, een wand geeft een omsloten ruimte aan. Het land zoals we dat dagelijks zien in Zeeuws Vlaanderen is een open ruimte. De besloten ruimte wordt omgeven door een wand, terwijl de boom zowel eigen volume heeft als ruimte inneemt. Sfeer, patronen, lijnen en structuren zijn elementen in de serie Land. De serie Wand is ontstaan uit een studie n.a.v. maquettes van kamers. Een serie tekeningen en schilderijen zijn het resultaat van deze studie. De Boom domineert de ruimte waarin hij staat, hij is zelfstandig maar afhankelijk van de ruimte om zich heen.

Het werk van Han ter Keurs is moeilijk te definiëren. Het heeft betrekking op de beleving van ruimte teruggebracht tot de uiterste essentie van die beleving. De nadruk ligt op het gevoel waarbij we dan onwillekeurig aan de Romantiek denken waarbij de nadruk vooral lag op het gevoel, de emotie, de intuïtie en de verbeelding van de kunstenaar. Zoals de Duitse Romantische schilder Caspar David Friedrich het omschreef: ‘De enige wetten voor de kunstenaar zijn zijn eigen gevoelens’. Ontdek de poëzie in het werk van Han ter Keurs.
De tentoonstelling in de Raadskelder wordt geopend op zaterdag 6 april, 14.30 uur.

Voor belangstellenden is Han ter Keurs ook aanwezig op 13 april en 18 mei van 14.00 tot 16.00 uur. Zowel tijdens de opening als tijdens deze “Meet&Greet” momenten is de Raadskelder gratis toegankelijk.

Gegevens:
Tentoonstelling Han ter Keurs: Ruimte van Land, Boom en Wand
Van 3 april tot en met 9 juni
Raadskelder, Museum Het Belfort, Groote Markt 1, Sluis
Opening 6 april, 14.30 uur

Openingstijden museum: t/m 31 mei van woensdag t/m zondag van 13.00 h tot 16.30 h, vanaf 01 juni van maandag t/m zaterdag van 10.00 h tot 16.30 h en zondag van 13.00 h tot 16.30 h.

Info: over de kunstenaar: Elsje van Ree, 06-53167505, elsjevanree@xs4all.nl

Over het museum: VVV Sluis, 0117-461700

12 juni t/m 17 aug.: Tentoonstelling gemeente Sluis, opening 15 juni

21 aug. t/m 26 okt.: Jong talent, opening 24 augustus

30 okt. t/m 04 jan. '20: Drie vrienden, opening 02 november

 

LEZINGEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

27 maart 20.00 h: Lezing Zeeuws als wereldtaal

de Stichting Johan Hendrik van Dale en Erfgoed Zeeland een lezing over Zeeuws als wereldtaal

De lezing wordt gegeven door prof. dr. em. Jacques Van Keymeulen van de Universiteit Gent. Hij is ook lid van de wetenschappelijke commissie van de Zeeuwse Dialectvereniging.

Algemene gegevens en reservering
Locatie: Raadzaal van het Belfort, Groote Markt 1 in Sluis.
19.30 uur - Inloop met koffie en thee
20.00 uur - Aanvang lezing
Toegangskosten: 5 euro
Reserveren: VVV sluis, +31 (0)117-461700 of sluis@vvvzeeland.nl.

Ook al is het Zeeuws maar een van de vele dialecten die in Nederland worden gesproken, toch heeft het ook zijn sporen nagelaten buiten Nederland. Jacques Van Keymeulen neemt ons in deze lezing onder andere mee naar Zuid-Afrika, de Virgin islands en Brazilië. Hij toont ons waar er nog sporen van het Zeeuws te vinden zijn.

Koloniale expansie
Vanaf het einde van de 16de eeuw en de hele 17de eeuw door ontplooiden de havens van Middelburg, Vlissingen, Zierikzee en Veere een zeer aanzienlijke activiteit. Middelburg was tot het einde van de 16de eeuw de grootste haven van de Noordelijke Nederlanden; tot het einde van de 17de eeuw was ze de tweede havenstad (na Amsterdam) van de Republiek.

Afrikaans
Het Afrikaans is ontstaan op basis van Nederlandse dialecten, vooral het Zuid-Hollands en het Zeeuws, maar is diepgaand 'vernederlandst' toen de taal gestandaardiseerd werd. In het Afrikaans kunnen wel tot vandaag sporen van het Zuid-Hollands en Zeeuws aangewezen worden.

Negerhollands
De enige echte creooltaal die het Nederlands als basis heeft, is het Negerhollands, dat op de vroegere Deense Antillen werd gesproken. De Deense Antillen liggen tussen Puerto Rico en de Bovenwindse Nederlandse Antillen. Toen in 1666 de Engelsen het Nederlandse eiland Sint-Eustatius aanvielen, zijn talrijke Zeeuwse planters weggevlucht naar de Deense eilanden en hun slaven hebben toen het creools Nederlands als 'plantagetaal' meegebracht. De laatste moedertaalspreekster van het Negerhollands stierf in 1987.

Brazilië
Ook in Brazilië vinden we nog sporen terug van het Zeeuws. Vooral West-Zeeuws-Vlaamse immigranten vonden hier een nieuw leven. Er bestaat ondertussen een film over de Zeeuwen in Brazilië: Braziliaanse koorts.

Meer informatie: adviseur streektalen, Veronique De Tier, v.de.tier@scez.nl.

15 mei 20.00 h: lezing Frank Westerman

13 juli: Symposium over nationaal en internationaal bekende Zeeuws-Vlaamse iconen

27 september 20.00 h: lezing 'Waar komen onze woorden vandaan?'

16 oktober 20.00 h: lezing Geert Mak

SCHRIJVERS IN RESIDENTIE

Januari: Aafke Romeijn, Annemarie de Gee, Koen Garis, Anna Lichthart

februari: Manon Uphoff

maart: Tim Notten

Beiaardconcerten

Iedere zondag bespeelt stadsbeiaardier Piet Hamelink van 15.30 tot 16.30 h het Carillon van het Belfort

21 maart Happy Bachdag op het carillon van Sluis

Al een aantal jaren geldt 21 maart als de HAPPY BACHDAG, omdat die dat de verjaardag is van Johann Sebastian Bach. Digitale muziek op 24 classics, maar ook veel live activiteiten in het land.

Voor het eerst doen dit jaar ook beiaardiers mee met de hommage aan Bach.

In Sluis zal stadsbeiaardier Piet Hamelink een kort Bach-retical spelen p het carillon van het Belfort, op donderdag 21 maart, voormiddag 11.00 h. 

Programma: 

Van Johann Sebastian Bach

1. Klein Preludium C (BWV 939)

2. Suite F (BWV Anh. 80)

3. Ariosa (BWV 156)

4. Preludium c (BWV 999)

Van Carl Philipp Emanuel Bach:

5. Allegretto con viariazioni (Wq 118/5)

14 juli: concert gastbeiaardier David van der Vlies (beiaardier Veere)

21 juli: concert gastbeiaardier Wim Berteloot (beiaardier Brugge)

28 juli: concert gastbeiaardier Frank Steijns (beiaardier Maastricht)

4 augustus: concert gastbeiaardier Piet Hamelink (beiaardier Sluis)

11 augustus: concert gastbeiaardier Lode Schijnkel (beiaardier Oudenaarde)

01 november: bevrijdingsconcert door stadsbeiaardier Piet Hamelink

26 december: Kerstconcert door stadsbeiaardier Piet Hamelink

 

Tweets

No available tweets