Eerstvolgende evenement                                                                                                                                                              10 februari opening tentoonstelling Theo Jordans                                                                                                 18 februari koffieconcert The Nordanians

                      

 

Evenementen

KOFFIECONCERTEN IN DE RAADZAAL(organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

18 februari 11.00 h: The Nordanians (raga's, funk, kamermuziek, en jazz)

Een grote muzikale verrassing in het Belfort. De ongebruikelijke bezetting van The Nordanians zorgt ook voor ongebruikelijk muzikaal vuurwerk. Altviolist Oene van Geel, gitarist Mark Tuinstra en tabla-virtuoos Niti Ranjan Biswas hebben hun creatieve krachten gebundeld, wat resulteert in heerlijk aanstekelijk improvisatiegeweld. Het muzikale spectrum reikt van Indiase traditionele raga’s via jazz en funk helemaal tot aan intieme kamermuziek. ‘Een driekoppig monster met de achteloze lichtvoetigheid van een ballerina’, aldus de Volkskrant.

25 maart 11.00 h: Kapok (trio dat improviseert: jazz, funk, afro, latin, etc.)

15 april 11.00 h: Maaike Roelofs & co (chansons, groningse liedjes, Jaap Fischer)

20 mei 11.00 h: Veerle Dhoest & co (gitaarmuziek)

17 juni 11.00 h: Strograss ( viool, banjo, accordeon, contrabas, zang Amerikaans folk)

16 september 11.00 h: Escapada ( viool, cello, piano, o.a. tangomuziek)

21 oktober 11.00 h: Shura Lipovski and Friends (jiddische muziek)

18 november 11.00 h: Foulard trio ( dwarsfluit, piano, viool, mix van allerlei stijlen)

EXPOSITIES IN DE RAADSKELDER (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

29 nov. t/m 4 februari: Henriëtte Verburgh

Geschilderde gedichten. Henriëtte Verburgh laat haar schilderijen zien die ons aanspreken door middel van hun beeldtaal. Welke taal dat is? Als we kijken naar haar schilderijen dan zien we abstractie, hier en daar expressionisme, surrealistische beelden, we zien taalachtige tekens, getekende en geschilderde vormen, fabeldieren en -figuren, kalligrafische lijnen en tekens, vlakken, kleuren. Henriëtte Verburgh gunt ons daarmee een blink in haar wereld, in haar universum. Zij spreekt met ons middels haar schilderijen die ons aanspreken als waren getekende verhalen en gedichten over gevoelens van onmacht, van hoop en van verwachting. 

07 febr. t/m 15 april: Theo Jordan, opening: 10 februari 

Op 10 februari a.s. wordt in de Raadskelder van Museum Het Belfort in Sluis een bijzondere tentoonstelling geopend met het nieuwste en meest gerijpte werk van Theo Jordans, die zich als geen ander heeft laten inspireren door de natuur van Zeeuws Vlaanderen. Jordans is een bekende in deze streek, als kunstenaar, als docent en als de fietsende kunstenaar die je overal in de streek kan tegen komen. Het werk van Theo Jordans valt onder de categorie landschapsschilder en -tekenkunst, al sinds de 17e eeuw een zelfstandig genre in de kunst. Het genre is doorheen alle stromingen in de tijd blijven bestaan. Het Nederlandse landschap heeft mogelijk juist door het specifieke en vlakke karakter, het vele water en de bijzondere luchten kunstenaars door de eeuwen heen geïnspireerd. Nederlandse landschapskunstenaars zijn wereldwijd beroemd. Theo Jordans heeft zich vanaf het moment waarop hij zich vestigde in Zeeuws Vlaanderen verdiept in dit landschap. Wars van alle trends, alleen het landschap dat buiten zichzelf niets anders nodig had heeft hem geïnspireerd. Jordans heeft zich laten leiden door de specifieke eigenschappen en kenmerken van het  Zeeuws Vlaamse landschap. En dat is veel en steeds opnieuw verrassend mooi. Juist die pareltjes in het landschap hebben hem geïnspireerd tot het maken van het werk dat nu wordt geëxposeerd in de Raadskelder. Theo Jordans ziet, voelt, leeft, ademt en verwerkt het landschap. Alle plekjes, hekjes, hoeken, intieme plaatsen, uitzichten, doorkijkjes, plaatsen die bijna niemand kent, historische stukjes landschap, Jordans kent ze en heeft ze getekend, geaquarelleerd of grafisch verwerkt.

Theo Jordans is de afgelopen tijd een nieuwe richting ingeslagen, een andere manier van werken en verwerken. Wel op papier, maar niet langer als interpretatie van de visuele werkelijkheid maar van een beleefde werkelijkheid. Soms vanuit de herinnering, soms gecombineerd met een bestaand visueel aspect. We kunnen het nieuwe werk van Theo Jordans niet indelen bij een van de bekende kunststromingen. Het is authentiek, doorleefd, expressionistisch, realistisch, soms abstract. Het zijn de parels die in de oester hebben gewacht tot zij gevonden werden.

De tentoonstelling wordt geopend door dhr. P. De Witte, voorzitter van het college van bestuur van Stedelijke Scholengemeenschap De Rede in Terneuzen en het Reynaert College in Hulst. De muzikale begeleiding van de tentoonstelling wordt verzorgd door Herman Smies, gitarist en docent bij Toonbeeld, Terneuzen.

18 april t/m 24 juni: Sandra van der Meulen, opening: 21 april

27 juni t/m 02 sept: Expositie gemeente Sluis, opening 

05 sept. t/m 11 nov.: Vincent Icke, lezing + opening 12 september

14 nov. t/m 20 jan.: Kunstenaarsgreop In Beweging, opening 17 november

LEZINGEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

Vrijdag 9 maart 20.00 h: lezing Gilles de Boeuf en Estelle Boelsma (poëzie en beeld)

Gilles Boeuf en Estelle Boelsma zullen de Boekenweek openen met een avondvullend literair programma. Hun voordracht zal bestaan uit het voordragen uit eigen dichtwerk afgewisseld met het vertonen van hun natuurfoto’s. Beide auteurs zijn in residentie geweest bij Schrijvers in Sluis en hebben hun tijd gebruikt om te werken aan nieuwe publicaties. Estelle Boelsma heeft haar werk gepresenteerd in april 2017. Nu is het de beurt aan Gilles Boeuf. Hij verbleef van eind december tot de eerste week van januari 2018 in onze gemeente en heeft naast schrijven ook veel in de omgeving rondgekeken en indrukwekkende foto’s gemaakt. Vanwege de verwantschap in hun werk en hun vriendschap leek het een uitgelezen kans om hen te vragen om samen een programma te bedenken.
Het thema van de Boekenweek 2018, die loopt van 10 tot en met 18 maart is ‘Natuur’: De Natuur, daar horen we bij’. Griet Op de Beeck, die vorig jaar een zeer goed bezochte lezing gaf in Sluis, schrijft het Boekenweekgeschenk ‘Gezien de feiten’ en Jan Terlouw verzorgt het Boekenweekessay.
Voor de avond is Sluis zijn kaarten verkrijgbaar bij de VVV Sluis. Wij adviseren u van tevoren te reserveren, want vol = vol. Toegang € 7,50 incl. koffie, thee. Zaal open vanaf 19:30 uur. Start programma 20:00. 
Boekhandel van Remortel in Sluis verzorgt de boekentafel en de dichters zullen hun werk signeren. Na afloop van de presentatie napraten met een drankje en hapje.

www.schrijversinsluis

Woensdag 23 mei 20.00 h: lezing Tom Lanoye

SCHRIJVERS IN RESIDENTIE

Februari: Maron Das

Maron Das (1988) schrijft proza, toneel en scenario. Meestal over personages, die vechten tegen zichzelf en de bierkaai, zelden overleven ze allemaal.

April: Erik Jan Harmens

Mei: Pam van der Veen

Beiaardconcerten

Iedere zondag bespeelt stadsbeiaardier Piet Hamelink van 15.30 tot 16.30 h het Carillon van het Belfort

15 juli beiaardconcert door Jos Vogel (Vlissingen)

22 juli beiaardconcert door Lode Schynkel (Oudenaarde)

29 juli: beiaardconcert door Kenneth Theunissen (Gent)

05 augustus: beiaardconcert door Luc Rombouts (Leuven)

12 augustus: beiaardconcert door Piet Hamelink (Sluis)

26 december Kerstconcert door stadsbeiaardier Piet Hamelink

 

Tweets

  • @JackWerkman Havo 5 scholierendebat met raadsvoorstel in Belfort Sluis. Mooi onderling debat en er worden resultaten bereikt.… https://t.co/9thDuj9bh1