Eerstvolgende evenement                                                                                                                                                        

t/m 28-10-2018 Tentoonstelling Vincent Icke                                                                                                     10 oktober 20.00 h lezing Jan Brokken                                       

                      

 

Evenementen

8 september Open monumentendag van 10.00 h tot 16.00 h gratis toegangOm 14.00 h gratis rondleiding met gids.

KOFFIECONCERTEN IN DE RAADZAAL(organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

21 oktober 11.00 h: Manito (gitaar) 

Spaans gipsy concert in Belfort Sluis.

Op zondagochtend 21 oktober a.s. komt de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado samen met gipsyflamenco gitarist Manito optreden in het Belfort te Sluis Met temperamentvolle zang en virtuoos snarenwerk wordt de luisteraar meegenomen naar een wereld vol weemoed, passie en hartstocht.

Mónica Coronado zingt met heldere stem haar verhalen die ze verzameld en beleefd heeft in haar zwervend bestaan als muzikant. Bij sommige nummers speelt zij ook gitaar. Manito’s spel is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Zijn naam is een directe verwijzing naar de Franse gitaarlegende ‘Manitas de Plata’  

Mónica voelt zich als een vis in het water als Manito haar begeleidt. Hij weet met zijn vurige gitaarspel haar te stimuleren het uiterste te geven. Een liveoptreden van dit tweetal is altijd puur, vol overtuiging en emotie.

Het historische Belfort is een schitterende ambiance voor zo’n concert. Het adres is Groote markt 1  4524 CD Sluis. Het concert is helemaal akoestisch. De aanvang is 11.00, de entree is vrij. In de pauze is er koffie en koek. Info www.belfortsluis.nl

18 november 11.00 h: Foulard trio ( dwarsfluit, piano, viool, mix van allerlei stijlen)

EXPOSITIES IN DE RAADSKELDER (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale)

12 sept. t/m 28 okt.: Vincent Icke

Vincent Icke is een van die begenadigden die de geestelijke flexibiliteit en de energie hebben voor twee schijnbaar tegengestelde disciplines: kunst en wetenschap. Het een gaat uit van fictie, het ander van feiten. Het lijkt logisch om te veronderstellen dat fictie ongrijpbaar is en feiten zijn aantoonbare gegevens, meetbaar, verklaarbaar en begrijpelijk. Niet in de wereld van Vincent Icke die wonderlijk genoeg ook onze wereld is. Vincent Icke onderzoekt dat wat niet meetbaar is, het Heelal. Hij zelf zegt erover dat wat wij niet weten over het Heelal even groot is als het Heelal zelf. Kunst en wetenschap treffen elkaar daar waar beide uitgaan van onderzoek. De kunstenaar onderzoekt de mogelijkheden, de wetenschap evenzo.

Vincent Icke is zowel wetenschapper als kunstenaar. Beide, zoals hij zelf zegt, met passie en precisie.

Icke ervaart de combinatie van wetenschapper en kunstenaar zelf als een logisch samenspel. De wetenschapper onderzoekt de nog onverklaarde verschijnselen in het Heelal, de kunstenaar verwerkt ze tot beelden die ons laten delen in zijn verwondering. Fictie is de kracht van de kunstenaar die door de verbeelding de wetenschap zichtbaar maakt. Wie fictie creëert ervaart soms dat de werkelijkheid zich vormt en voegt naar de fictieve feiten waarmee een nieuwe werkelijkheid ontstaat.

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling zal Vincent Icke in een lezing in de Raadzaal van het Museum Het Belfort iedereen laten delen in zijn verwondering en ontzag voor de natuur en het Heelal.

De titel van de tentoonstelling is “Alien Art”, verwijzend naar de nieuwe werkelijkheid, ontstaan door het samengaan van fictie en feiten.

14 nov. t/m 20 jan.: Kunstenaarsgreop In Beweging, opening 17 november

LEZINGEN IN DE RAADSZAAL (organisatie Stichting Johan Hendrik van Dale/ Schrijvers in Sluis)

Woensdag 10 oktober 20.00 h: lezing Jan Brokken

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere De regenvogel, De blinde passagiers, De droevige kampioen, Mijn kleine waanzin, Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin en In het huis van de dichter. Werk van Jan Brokken is in veertien talen uitgebracht, met groot succes in Duitsland en Italië. Drie van zijn boeken zijn verfilmd, twee worden dat. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven - The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De Kozakkentuin en het in oktober 2018 te verschijnen De rechtvaardigen bewijst hij zich opnieuw als een verteller van formaat.

Woensdag 24 oktober 20.00 h: symposium Zeeuwse plaatsnamen

Van Absdale tot Zierikzee: waar komen onze plaatsnamen vandaan? 

Had Koewacht meer koeienhoeders dan andere dorpen in Zeeland? Krijg je in Rilland nog koude rillingen en vangen ze op de dijk in Krabbendijke veel krabben?

Prof. dr. Magda Devos (UGent) neemt u in deze lezing mee in een historische verkenning van de verschillende plaatsnaamtypes in Zeeland, vanaf de voorhistorie tot in de late middeleeuwen. Het verhaal wordt rijk geïllustreerd met voorbeelden uit heel Zeeland. Altijd al willen weten wat de betekenis is van plaatsnamen als Bruinisse, Terneuzen, Arnemuiden, Goes, Renesse enz., dan bent u van harte welkom op de lezing op 24 oktober 2018 in het Belfort in Sluis 

Algemene gegevens en reservering
Locatie: Raadzaal van het Belfort, Groote Markt 1 in Sluis

Tijden:
19.30 uur: Inloop met koffie en thee
20.00 uur: Aanvang lezing

Toegangskosten: 5 euro.

Reserveren: VVV sluis, +31 (0)117-461700 of sluis@vvvzeeland.nl .
Meer informatie: adviseur streektalen, Veronique De Tier, v.de.tier@scez.nl .
Vol = vol

Wilt u dat uw Zeeuwse woonplaats of geboorteplaats aan bod komt, geef dan uw plaatsnaam door bij uw inschrijving.

Beiaardconcerten

Iedere zondag bespeelt stadsbeiaardier Piet Hamelink van 15.30 tot 16.30 h het Carillon van het Belfort

26 december Kerstconcert door stadsbeiaardier Piet Hamelink

 

Tweets

No available tweets